Vijesti i aktuelnosti

Predstavljanje Gazi Husrev-begove medrese u Brezi

U četvrtak, 2. juna 2016. godine, učenici trećeg razreda Muftić Husein i Mujkić Fejsal u pratnji profesora kiraeta hfz. Omer ef. Zulića predstavili su rad Gazi Husrev-begove medrese završnim razredima u dvije osnovne škole u Brezi.

Prikazan je ukratko historijat Medrese, način rada i organizacija internatskoga života, dnevne aktivnosti, program obrazovnog i odgojnog rada, vannastavne aktivnosti, i na jedan upečatljiv pristup i prikaz, predstavljeno u mnogome ono što bi osnovce iz naših škola moglo opredijeliti da nastavak školovanja vide u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu.

U okviru ove posjete, na toplu dobrodošlicu naišli su u obje osnovne škole.

  • U Osnovnoj školi ”Safvet-beg Bašagić” dočekalo ih je više nastavnika kolektiva a srdačan prijem priredila je direktorica prof. Sevdija Kevro koja se zahvalila na posjeti i zaželila sve najbolje u daljnjem radu učenicima i nastavnicima Medrese.
  • U Osnovnoj školi ”Enver Čolaković”, zbog odsustva direktorice Velide Zaimović-Džafić, u svojstvu domaćina lijep prijem organizovala je Amra Mušić, pedagogica škole.

 

Uručeni su i skromni pokloni domaćinima koje je priredio direktor Gazi Husrev-begove medrese, mr. hfz. Mensur Malkić, da ih sjećaju na ovu posjetu i iz zahvalnosti na saradnju koju su prihvatili.

Stoga, najiskrenije se zahvaljujemo kolektivima pomenuti škola koji su nam izašli u susret, okupili učenike i doprinijeli da se glas o Gazi Husrev-begovoj medresi pronese među svršenicima osnovnih škola u Brezi. To će doprinijeti da učenici o medresi razmišljaju, i da, nadamo se,  neki od njih odaberu svoj put srednjoškolskog obrazovanja kroz našu najstariju odgojno-obrazovnu ustanovu na Balkanu.

Posebno smo zahvalni glavnom imamu Medžlisa IZ-a Breza, Zejd ef. Sokiću koji je organizovao pomenute posjete, koordinirao i delegaciju Medrese dočekao i ispratio na najbolji način.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+