Vijesti i aktuelnosti

Sastanak sa učenicima koji će ove godine obaviti ramazansku praksu

U četvrtak, 2. juna 2016. godine, poslije ikindija-namaza, u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese upriličen je sastanak direktora Gazi Husrev-begove medrese sa učenicima trećih razreda koji će ove godine obaviti ramazansku praksu u jednom od bosanskohercegovačkih džemata.

Sastanak sa učenicima koji će ove godine obaviti ramazansku praksu

Sastanak je bio savjetodavnog karaktera na kojem je direktor hfz. mr. Mensur Malkić ukazao na ljepote i draži koje sa sobom nosi ramazanska praksa ali je upozorio učenike da budu čestiti i odgovorni prema preuzetom emanetu imameta, vaza i da'veta, da uvijek imaju na umu da ih Dragi Allah gleda te da paze na svoje ponašanje, da čuvaju svoj obraz, čast i ugled i da će na taj način čuvati ugled Gazi Husrev-begove medrese.

Također ih je posavjetovao da paze na čistoću i odijevanje, pravilno učenje Kur'ana (kiraet), da paze na ta'dili erkan pri obavljanju namaza. Pored brojnih praktičnih savjeta direktor je svim učenicima uručio knjigu „Ramazanski vazovi iz Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu“ koja će im koristiti u pripremanju vazova koji su, uz pravilno i lijepo učenje Kur'ana, nezaobilazni dio ramazanskih ibadeta.

Učenicima je ove knjige donirao gosp. Mustafa Vatrenjak, mutevelija Gazi Husrev-begovog vakufa na čemu mu se srdačno zahvaljujemo a softama koji će ovog ramazana stjecati praksu želimo da što lakše ponesu preuzeti emanet.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+