Vijesti i aktuelnosti

Hor Medrese izveo prigodan program u hanikahu

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu, u utorak, 11. oktobra 2016. godine, organizovala je za učenike, učenice i goste, program povodom 10. muharrema – Jevmu ašure koja je upriličena u Gazi Husrev-begovom hanikahu poslije ikindija-namaza.

Slijedeći Poslanikov, a.s., sunnet vjernici Dan ašure provode u postu i prisjećaju se kazivanja o poslanicima: na Dan ašure spašen je Musa, a.s., sa svojim narodom od faraonovog zuluma; Nuhova, a.s., lađa pristala je na brdu Džudijj nakon čega je pripremljeno posebno jelo – ašura;  Junus, a.s., je Allahovom, dž.š., voljom izbavljen iz utrobe ribe. I drugi vjerovjesnici na ovaj dan svjedoče o Allahovoj, dž.š., moći, pomoći i milosti prema vjernicima.

Program u Hanikahu izveli su učenici i učenice Gazi Husrev-begove medrese, članovi i članice Hora, predvođeni profesorom kiraeta, hfz. Omer ef. Zulićem. Tokom programa, učeći odlomke iz Kur'ana, ilahije i kaside, učenici su čitali i prigodne tekstove o ašuri i događajima iz povijesti islama.

Tom programu prisustvovali su: direktor Gazi Husrev-begove medrese, hfz. mr. Mensur Malkić, upravnik, mr. Dževad Pleh, profesori i profesorice.

Gost Medrese i predavač na ovoj svečanosti bio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj, mr. Sulejman ef. Čeliković koji je održao prigodan vazu-nasihat u kojem je prisutne podsjetio na važnost Hanikaha iz čijeg su jedinstvenog ambijenta potekle brojne iskre ljubavi prema vjeri islamu. Kazivao je o poukama ašure, ljubavi prema Allahu, dž.š., važnosti vjere u životu svakoga muslimana i muslimanke, ciljevima koje trebaju ostvariti da bi postigli ahiretsku sreću i zadovoljstvo.

Ovim programom iskazana je želja i potvrđena odlučnost da se čuva i očuva tradicija Hanikaha koja je vijekovima njegovana na našim prostorima.

 

Hfz. Omer Zulić

Foto: Zejd Arnaut

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+