Vijesti i aktuelnosti

Akademija za učenike i učenice u povodu obilježavanja 480. godišnjice Gazi Husrev-begove medrese

U četvrtak, 29.12.2016. godine, poslije jacija-namaza, u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese upriličena je svečanost povodom Dana škole, na kojoj su dodijeljena priznanja za najuspješnije učenike i profesore u prethodnoj školskoj godini.

Na samom početku, nakon ašereta, koje je proučio učenik Šljivar Abdusamed, hor učenika Gazi Husrev-begove medrese otpjevao je himnu Medrese, a zatim se prisutnim profesorima, odgajateljima i učenicima obratio profesor historije i geografije Hajrudin Mešić, koji je istakao da historija živi od datuma i sjećanja, a da su datumi lijepa prilika za pravljenje bilansa. Rekao je da će povodom 480. godine kontinuiranog rada Gazi Husrev-begove medrese učenicima i profesorima biti dodijeljeno preko 250 pohvala i nagrada.

Osmi januar važan je datum, kojeg se moramo sjećati, jer je na taj dan Gazi Husrev-beg, potpisavši vakufnamu, svom divan-katibu (dvorskom pisaru) rekao: “Mevlana, gradnjom Medrese ja želim da Saraj i Bosna postanu mjestom u kojem će učeni ljudi na znanju graditi budućnost zemlje za koju me veže porijeklo mojih predaka.” Njegov jedini zahtjev bio je da Medresu pohađaju razumni i vrijedni učenici, a ne nevaljale neznalice.
U duhu vakufname, uprava škole i Nastavničko vijeće svake godine dodjeljuju nagrade, pohvale i priznanja učenicima i profesorima koji su pokazali najbolje rezultate u prethodnom periodu.

Dodijeljene su nagrade učenicima koji su prethodnu školsku godinu završili odličnim uspjehom i primjernim vladanjem te učenicima bez izostanaka sa nastave. Nagrade učenicima uručivali su njihovi razrednici.

Ovo je bila prilika da se dr. Safija Malkić, profesorica akaida i tefsira oprosti od učenica i učenika kojima je predavala, a posebno kao razrednica od svojih učenica IIIc odjeljenja, zbog prelaska na radno mjesto stručne saradnice za brak i porodicu u Upravi za vjerske poslove Rijaseta IZ BiH. Učenice IIIc uručile su poklon i pročitale pismo kao zahvalu razrednici za savjete i podršku koju im je pružala tokom protekle dvije i pol godine.

U nastavku programa dodijeljene su i nagrade za sportska takmičenja, koje je uručio profesor sporta Omer Dervišević. Nagrađene su učenice naše škole koje su na medresijadi za učenice osvojile prvo mjesto. Nakon njih nagrade su primili učenici koji su ostvarili odlične rezultate u različitim sportskim disciplinama, na svim nivoima, a za što posebne zasluge pripadaju profesoru Omeru Derviševiću.
Zatim su nagrađeni učenici Ia odjeljenja koji su pobijedili u školskom kviz-takmičenju. Novčanu nagradu uručila im je predsjednica Udruženja Mujesira Neimarlija.

Nagrade za osvojeno prvo mjesto na kvizu znanja o Isaku Samokovliji u okviru manifestacije“ Dani Isaka Samokovlije – „Sunce nad Drinom“ učenicima pobjednicima je uručila profesorica Lejla Mujičić, dok je nagrade za postignuti uspjeh na vanškolskim konkursima za literarne radove uručila profesorica Maida Ćerimović i to: Abdulahu Haliloviću, učeniku Ia odjeljenja, za osvojeno prvo mjesto na Konkursu Federalnog ministarstva kulture i sporta pod nazivom „Mladi i naslijeđe“, za literarni rad pod naslovom „ Žepa-bogata sehara kulturne baštine“ i Rejjan Begić, učenici IId odjeljenja, za osvojeno prvo mjesto na Konkursu za najbolji literarni rad koji je raspisala Behram-begova medresa u Tuzli na temu „Znanje koje se ne koristi, slično je blagu koje se ne troši na Božijem putu“.

Nagradu za odlične rezultate na takmičenjima iz kiraeta uručio je profesor kiraeta Omer Zulić, hafizu Ahmedu Hamidoviću, učeniku IIa odjeljenja, za osvojeno prvo mjesto na 23. Međunarodnom takmičenju učača Kur’ana u Zagrebu, u kategoriji Hifz 15 džuzeva Kur’ana, a potom i drugo mjesto na 11. takmičenju u hifzu Kur’ana u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Fondacije „Hifz Časnog Kur’ana“.

Dan škole i ove godine, obilježili smo raspisivanjem konkursa za najbolji literarni rad na nivou škole. Tema ovogodišnjeg konkursa bila je Kule vječnosti grade se znanjem i uzvišenim djelima. Komisija u sastavu profesorica Maida Ćerimović predsjednica, profesor Edin Balta član i profesorica Lejla Mujičić član, odabrala je tri najbolja rada. Predsjednica komisije profesorica Maida Ćerimović proglasila je da su učenici Bećar Amina (IIc), Subašić Rijad (IVb) i Gibanica Emira (IIc) ove godine napisali najbolje radove.

Za najuspješnije odjeljenje u učenju i vladanju u školskoj 2015/2016. godini proglašeno je odjeljenje IVc, sa srednjom ocjenom uspjeha 4,60, kojem je razrednica Almedina Čelebić, a odgajateljica Šehrizada Durović. Odjeljenje s najmanje izostanaka je IIIc, razrednice Fatime Sedić i odgajateljice Maide Vuković.

Posebnu pažnju prisutnih privukla je katka promocija Monografije 480 godina Gazi Husrev-begove medrese koja je povodom ovog jubileja izašla iz štampe. Prema riječima promotora Ismeta Veladžića koji je ujedno i urednik ove monografije, ovo je treća samostalna spomenica Gazi Husrev-begove medrese u posljednjih trideset godina. Prva monografija izašla je 1987. godine u povodu 450 godina, a druga 2000. godine u povodu završetka školovanja 450. generacije maturanata ove škole. Ponosni smo na to da su svi autori tekstova u ovoj monografiji svršenici Medrese, naglasio je urednik Veladžić.

Ovo je bila prilika da Monografiju Medrese prvo dobiju njeni najbolji učenici koji su u prošloj školskoj godini ostvarili odličan uspjeh sa prosječnom ocjenom 5,00.

Nakon dodijeljenih nagrada profesorima, odgajateljima i učenicima obratio se direktor škole hfz. mr. Mensur Malkić, koji se u svom obraćanju zahvalio profesorima i profesoricama, odgajateljima i odgajateljicama te razrednim starješinama koji su zaslužni za uspjeh svojih učenika. Zahvalio se i Komisiji za obilježavanje Dana škole, tj. profesorima mr. Dževadu Plehu, Hajrudinu Mešiću i profesorici Maidi Ćerimović. Direktor se posebno zahvalio učenicima i učenicama, kako je rekao, najbolje škole koji svojim uspjesima promoviraju i afirmiraju Medresu, ne samo u domovini nego i u svijetu, poručivši im da je Medresa uspješna ne samo što u njoj poučavaju i odgajaju najbolji profesori i profesorice nego zato što ima najbolje učenike i učenice. Čestitajući i jednima i drugima na uspjesima istakao je da su profesori i profesorice ponosni na svoje učenike i uputio je dovu Uzvišenom Allahu, dž.š., da budu uspješni i u Medresi, ali i u svom daljem obrazovanju te da im olakša iskušenja kroz koja budu prolazili.
Na kraju svečanosti učenici i učenice su izveli kulturno zabavni program.