Vijesti i aktuelnosti

Dnevni avaz: Misija medrese kroz višestoljetno postojanje bila da obrazuje i odgaja ljude

Svečano akademijom jučer je obilježena 480. godišnjica postojanja i rada najstarije odgojno-obrazovne škole u BiH, Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Jubileju kojem se mogu pohvaliti samo rijetke obrazovne ustanove u svijetu uljepšan je svečanom ceremonijom kojoj su prisustvovale brojne zvanice iz političkog i kulturnog života BiH, te brojni predstavnici Islamske zajednice, kao bivši i sadašnji profesori i učenici ove škole.

Vjerski program

Program je počeo učenjem odlomaka iz Kur'an-i Kerima nakon čega su učenici medrese izveli bogat kulturno-umjetnički program. Prisutni su uživali u prelijepim izvedbama ilahija i kasida učenika medrese. Među najuglednijim gostima, u prepunom amfiteatru bili su poglavar IZ u BiH, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, te zamjenik reisa Husein Smajić, muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković, direktor Gazi Husrev-begove medrese Mensur ef. Malkić, kao i predsjednik Sabora IZ u BiH Hasane Čengić.

Reis Kavazović naglasio je značaj koji ova škola ima u narodu i društvu, te svim prisutnima čestitao ovaj veliki jubilej kojim se ne može pohvaliti ni jedna druga škola na ovim prostorima, s obzirom da je Gazijna medresa nastarija škola ne samo u BiH nego i na Balkanu.

  • Gazi Husrev – begova medresa je više od škole. To smo mnogo puta čuli do sada. To dobro znamo, to i osjećamo. Ono na što želim ukazati jeste da sebi podsvjetimo zašto je ova medresa uspjela, zašto je ovako dugo trajala i zašto će trajati. Usojela je i trajat će zato što je bila vakuf, to je najvažnije u njenom biću – poručio je reis Kavazović.

U izjavi za medije reis Kavazović je kazao da je medresa temelj države BiH, u obrazovnom smislu, naglašavajući da je 480 godina dug period.

  • Nadamo se da će ona još 480 godina trajati i postojati. Mi kroz medresu koja traje čuvamo našu duhovnost, ali i naše nagomilano, kondenzovano znanje o svijetu koji nas okružuje – poručio je poglavar IZ u BiH.

Majka medresa

Osnovna misija ove ustanove, kao sjedišta i rasadišta islama, kroz višestoljetno postojanje bila je da obrazuje i odgaja ljude, i da tome mora ostati i dalje dosljedna kazao je Malkić, direktor ove medrese.

Podsjetio da je mudri i plemeniti Gazi Husrev-beg 8.januara 1537. godine, prije 480 godina utemeljio ovu medresu u kojoj su se, neprekidno i kontinuirano, izučavali ne samo vjerski predmeti, nego sve ono što zahtijeva i iziskuje vrijeme i mjesto.

  • Danas je Gazi Husrev – begova medresa respektabilna škola koju pohađa 490 učenika i učenica – kazao ef. Malkić, te podsjetio kako je Gazi Husrev beg ostavio iza sebe dvoje od kojeg mu nagrade stalno pristižu: dobro djelo – medresu ali i trajnu sadaku – znanje, knjige i djala koje je uvakufio u biblioteci medrese.

Ova škola zove se i “Ummul medaris-majka medresa”, jer je izrodila i druge medrese, iz nje su izrasli fakulteti islamskih nauka i akademije u BiH.

Dodjeljena priznanja

U okviru svečanosti dodjeljena su i priznanja onima koji su doprinijeli radu ove obrazovne ustanove. Tim povodom, Plakete za poseban doprinos afirmaciji Gazi Husrev-begove medrese dodjeljene su svršenicima ove medrse Hasanu Čengiću, aktulenom predsjedniku Sabora IZ u BiH te zamjeniku reisu-l-uleme Huseinu ef. Smajiću. Pored toga priznanja su dobili i Halim Husić, Sadija Solak, Zijad Imamović, Nazim Halidović i Ajman el Takavi.

Autor: A. NUHANOVIĆ
Izvor: avaz.ba

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+