Vijesti i aktuelnosti

Federalna TV: 480 godina Gazi Husrev-begove medrese

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu obilježava 480 godina postojanja i rada. Upriličena je svečana akademija na kojoj su za poseban doprinos i afirmaciju ove odgojno-obrazovne ustanove njenim nekadašnjim učenicima dodijeljena posebna priznanja, plakete i zahvalnice.

[evp_embed_video url=”http://www.federalna.ba/files/002017/januar/06.01.2017/d2 ghb medresa.mp4”]

Gotovo pola stoljeća Gazi Husrev-begova medresa baštini vakufnamu najvećeg legatora Bosne – da se uz standradna duhovna znanja iz oblasti islamskih nauka ovdje izučavaju i ostale discipline, u skladu s potrebama ljudi i onim što zahtijevaju običaji, mjesto i vrijeme. A protok vremena od čuvene vakufname Gazi Husrev-bega iz 1537. do danas obilježilo je školovanje generacija istaknutih ličnosti zaslužnih za razvoj ukupne intelektualne misli BiH.

«Ona je svojim radom, pregnućima vrijednih ljudi, uvijek davala ono najbolje što smo imali i što smo mogli ponuditi. Generacije su izašle iz ove škole, širile znanje i širile duhovnost u našem narodu», kazao je Husein ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u BiH.

Samo najbolji među najboljima dobijaju plaketu Gazi Husrev-begove medrese.

Čast velikog priznanja za Hasana Čengića, predsjednika Sabora Islamske zajednice u BiH, zapravo je čast specifičnoj obrazovnoj misiji škole,nastale u vrijeme osmanske uprave.

«Čitavo vrijeme koristila je bosanski jezik u nastavi, u obrazovanju. Bosanski jezik sačuvan je upravo zahvaljujući postojanju i radu medrese i njezinog djelovanja», istakao je on.

Uz Medresu, koju trenutno pohađa 490 učenika, važno je spomenuti i Gazi Husrev-begovu biblioteku, sa impozantnom zbirkom orijentalnih rukopisa, koja će im pružiti važan izvor učenja i istraživanja za 21. stoljeće.

Izvor: federalna.ba

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+