Vijesti i aktuelnosti

islamskazajednica.ba: Svečano obilježeno 480 godina od osnivanja Gazi Husrev-begove medrese

Svečanom akademijom jučer je obilježena 480 godišnjica osnivanja Gazi Husrev-begove medrese. Utemeljena je 08.01.1537. godine te je osmi januar zvaničan dan škole.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/301232992” params=”color=0066cc” width=”100%” height=”166” iframe=”true” /]

Na kraju prvog polugodišta upriličen je poseban program za učenike, profesore i odgajatelje škole.
O značaju ovog jubileja hfz. Mensur Malkić, direktor medrese istakao je da je velika odgovornost biti na čelu ove odgojno-obrazovne institucije. U pozdravnoj riječi podsjetio je na vizionarsku misao vakifa.

“Svršenici medrese svojim životom i radom svjedoče o dobročinstvu vakifa. Iako nije imao svoje potomke, generacije svršenika medrese ubrajaju se u plemenitu porodicu Gazi Husref-bega. Oni ga svojim radom i dovama čine i dalje bliskim uzorom.” – kazao je Malkić.

Na svečanoj akademiji priznanje za afirmaciju medrese uručeno je njenim istaknutim svršenicima. Priznanje za afirmaciju ove odgojno-obrazovne ustanove uručeno je Huseinu ef. Smajić, zamjeniku resiu-l-uleme i Hasanu Čengiću, Predsjedniku sabora IZ u BiH.
Povodom jubileja škole objavljena je i Monografija GHB medrese.

Izvor: islamskazajednica.ba/bir.ba