Vijesti i aktuelnosti

Svečana sjednica Nastavničkog vijeća u povodu obilježavanja 480. godišnjice naše škole

Svečano obilježavanje Dana Gazi Husrev-begove medrese počelo je, i ove kao i prethodnih godina, Svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća na kojoj su pored članova prisustvovali reisu-l-ulema Islamske Zjednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, te ovogodišnji dobitnici priznanja, njezini svršenici: zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić i predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Hasan ef. Čengić.

Ovo je bila prilika da direktor hfz. mr. Mensur Malkić u uvodnom obraćanju upozna Reisu-l-ulemu i goste sa kadrovskim i materijalno-tehničkim uvijetima rada te rezultatima postignutim u protekloj godini u svim segmentima rada Škole.

Između ostaloga direktor Malkić je istaknuo:

Danas, Gazi Husrev-begova medresa broji 78 uposlenih, ako tome dodamo noćne odgajatelje i odgajateljice, ljekare i pomoćne radnike (honorarce) onda Medresa ima 90 uposlenih. Gazi Husrev-begovu medresu pohađa 490 učenika i učenica raspoređenih u 16 odjeljenja. Možemo se pohvaliti da je iza nas još jedna uspješna godina u kojoj su učenici i učenice uspjeli potvrditi rezultate iz prethodne školske godine, i ostvariti nove uspjehe od kojih ćemo neke izdvojiti danas na Svečanoj akademiji.

Ono što smo planirali od investicija u protekloj 2016. godini realizirali smo u potpunosti čak i više: završeni su radovi i puštena je u pogon rashladna komora za kurbansko meso na vakufskom imanju Jarčedoli, završeni su planirani radovi na rekonstrukciji zgrade muškog odjeljenja Medrese, završeni su neplanirani radovi na rekonstrukciji i sanaciji krova na zgradi Gazi Husrev-begovog hanikaha.

Za ovaj jubilej izdali smo Monografiju Gazi Husrev-begove medrese kao treću samostalnu spomenicu Gazi Husrev-begove medrese u posljednjih trideset godina. Prva monografija izašla je 1987. godine u povodu 450 godina, a druga 2000. godine u povodu završetka školovanja 450. generacije maturanata ove škole. U ovoj Monografiji nastojali smo ponuditi sadržaje koji nisu obuhvaćeni u prve dvije monografije, a neke važne informacije morale su se ponoviti kao potvrda kontinuiteta njenog djelovanja. Pored dopunjenog spiska svršenika i svršenica Gazi Husrev-begove medrese, biografija laureata-svršenika Medrese koji su svojim radom i zalaganjem proslavili ovu Školu, u Monografiji su i tekstovi koji, u okviru naznačenog perioda, prate rad i razvoj Medrese od njenog osnivanja do danas, tekst o odgoju u Medresi, tekst o ženskoj medresi, tekst o vannastavnim aktivnostima koji ističe rad sekcija po kojima je Medresa prepoznatljiva i čiji koncept je prihvaćen i u drugim bosanskohercegovačkim medresama, te tekst koji govori o liku i životnom putu Gazi Husrev-begovom. Ponosni smo na to da su svi autori tekstova u ovoj monografiji svršenici Gazi Husrev-begove medrese.

Pored Monografije iz štampe je izašla i drama ‘Nanin softa’, autora rahmetli Kasima Botonjića, dugogodišnjeg profesora bosanskog jezika u Medresi, priređena je i danas održana tematska hutba u svim BH džamijama posvećena 480. godišnjici rada Gazi Husrev-begove medrese. U saradnji sa TVSA 8. januara 2017. godine na TVSA bit će realizirana emisija Tarih – posvećena Gazi Husrev-begovoj medresi i ovom jubileju. Učenici planiraju nakon Dana škole izdati tematski broj Zemzema.

Na Svečanoj akademiji za učenike i učenice koja je bila upriličena krajem decembra, odnosno pred sami kraj 1. polugodišta, najboljim učenicima i učenicama u vladanju i učenju, u prošloj školskoj godini, kao i najuspješnijim u vannastavnim aktivnostima, podijeljene su nagrade. Podijeljeno je preko 250 nagrada. Ovo je bila prilika da Monografiju Medrese prvo dobiju njeni najbolji učenici koji su u prošloj školskoj godini ostvarili odličan uspjeh sa prosječnom ocjenom 5,00.

Podijeljena su novčana sredstva u iznosu po stotinu KM učenicima i učenicama bez jednog ili oba roditelja, kao i novčana sredstva i porodični paketi sa osnovnim namirnicama višečlanim porodicama i porodicama slabijeg imovinskog stanja a koji svoju djecu trenutno školuju u Gazi Husrev-begovoj medresi,

Nakon uvodne besjede direktora Malkića Nastavničkom vijeću su se obratili ovogodišnji dobitnici plakete za poseban doprinos afirmaciji Gazi Husrev-begove medrese, njezini svršenici Husein ef. Smajić i Hasan ef. Čengić. Podsjećanja radi, Nastavničko vijeće Medrese ustanovilo je ovo priznanje 2004. godine i od tada su plaketu ponijeli: akademik Enes Karić i akademik Esad Duraković 2004; akademik Mustafa Cerić – tadašnji reisu-i-ulema, i prof. dr. Džemal Latić 2005., prof. dr. Fikret Karčić i prof. dr. Haris Silajdžić 2006; prof. dr. Omer Nakičević i akademik Rešid Hafizović 2007; hfz. Ismet Spahić i dr. Hilmo Neimarlija 2008; Ševko Omerbašić i dr. Ahmet Aličić 2009; Muharem Hasanbegović i prof. dr. Safet Halilović 2010; prof. dr. Ismet Bušatlić i prof. dr. Jusuf Žiga 2011; prof. dr. Jusuf Ramić i Mirsad Ćeman 2012; Husein ef. Kavazović – reisu-l-ulema i Husejn Smajlović 2013; prof. dr. Adnan Silajdžić i Ferhat Šeta 2014; mr. Muharem Omerdić i Hadžem Hajdarević 2015; Zijad Ljevaković i Senahid Bristrić 2016. godine.
Laureati su se prije svega zahvalili Nastavničkom vijeću koje ih je odabralo između brojnih svršenika ove škole koji zaslužuju da ponesu ovo prestižno priznanje. Sasvim je sigurno, kako je naglasio Husein ef. Smajić, da ovo predstavlja najznačajnije priznanje koje se dodjeljuje pod okriljem Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na kraju sjednice direktor hfz. mr. Mensur Malkić zamolio je reisu-l-ulemu Husein ef. Kavazovića da se obrati Nastavničkom vijeću. U svom govoru Reisu-l-ulema je čestitao Nastavničkom vijeću ovaj veliki jubilej naglasivši da su članovi ovog nastavničkog vijeća počašćeni i odabrani da budu dio najznačajnije odgojno-obrazovne institucije u našem narodu, zajednici i državi, ali uz počasti to sa sobom nosi i veliku odgovornost, istaknuo je Reisu-l-ulema. Čestitao je dobitnicima priznanja i zaželio im uspjeh u životu i radu.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+