Vijesti i aktuelnosti

Gazi Husrev-begova medresa ispratila 467. generaciju maturanata i 35. generaciju maturantica

U subotu, 22. aprila 2017. godine, poslije podne namaza u Begovoj džamiji, upriličena je Svečana akademija povodom ispraćaja 467. generacije maturanata i 35. generacije maturantica Gazi Husrev-begove medrese.

Svečanost je počela tradicionalnim defileom maturanata u pratnji roditelja i rodbine, od zgrade ženskog odjeljenja Medrese u ulici Hamdije Kreševljakovića preko pješačkog prelaza na mostu Drvenija, a zatim ulicom Ferhadija do zgrade muškog odjeljenja u ulici Sarači.

Po dolasku u zgradu muškog odjeljenja Medrese, maturantima se u amfiteatru obratio direktor hfz. mr. Mensur Malkić.

“Život se sastoji od faza, a jedna od tih životnih faza je obrazovanje. Danas završavate jednu fazu a to je školovanje u Gazi Husrev-begovoj medresi i u narednim danima izabrat ćete i krenuti u novu etapu života. Kada god budete u situaciji da birate onda brajte ono sa čim će biti zadovoljan Allah, Allahov Poslanik, pa ćete i vi biti zadovoljni, kazao je u svom obraćanju direktor Malkić.”

Centralna svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji nakon podne-namaza. Na svečanosti među brojnim zvanicama i gostima, u svojstvu izaslanika reisul-uleme dr. Husein ef. Kavazovića, prisustvovao je prof. dr. Enes ef. Ljevaković, sarajevski muftija; Razim ef. Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta IZ-e; dr. Enes ef. Svraka, predstavnik Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e; prof. dr. Zuhdija ef. Hasanović, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu; mr. Ahmed ef. Hatunić, direktor Behram-begove medrese u Tuzli; mr. Hamid ef. Indžić, predstavnik Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku; mr. Suad ef. Mujakić, upravnik Karađoz-begove medrese u Mostaru; Šahin Kerla, direktor Fonda Bošnjaci; čelnici Islamske zajednice; profesori i odgajatelji, te roditelji, rodbina i prijatelji maturanata.

Nakon uvodnog ašereta, uslijedile su riječi dobrodošlice od učenika, a potom i direktora hfz. Malkića koji je istakao uspjehe ove generacije kazavši: “Učenici i učenice ove generacije i ove godine postigli su zapažene rezultate na takmičenjima između medresa, te rezultate na općinskim i kantonalnim, pa i na takmičenjima na federalnom i državnom nivou. Na međumedresanskim takmičenjima ekipa maturanata Gazi Husrev-begove medrese osvojila je prvo mjesto iz arapskog jezika a druga mjesta iz bosanskog i engleskog jezika. Maturanti su priredili i predstavu „Nanin softa“ koju su izveli u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine. Dakle, ovogodišnji maturanati i maturantice Gazi Husrev-begove medrese potvrdili su, dokazali i ispunili davno izrečenu želju mudrog vakifa plemenitog Gazi Husrev-bega: ‘da će u Medresi učiti pametni i marljivi a ne nemarni i neodgovorni učenici’.“ Na kraju obraćanja, Direktor je uputio čestitke i riječi zahvale svim maturantima i maturanticama, njihovim roditeljima, kao i njihovim razrednim starješinama i odgajateljima.

Potom je uslijedila prozivka maturanata i maturantica, te proglašenje učenika i učenice generacije, a ove godine su to Emir Muratović i Mujesira Neimarlija.

I ove godine, Fond Bošnjaci dodijelio je učeniku i učenici generacije stipendije za predstojeću akademsku godinu, a BH Telekom im je poklonio mobitel. Priznanje i odluku o dodjeli stipendije učenicima generacije uručio je direktor Fonda Šahin Kerla.

Na samom kraju programa, prisutnima se obratio sarajevski muftija, prof. dr. Enes ef. Ljevaković koji je prenio selame i čestitke od reisul-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića. Muftija je istakao da je Gazi Husrev-begova medresa „ummul-medaris“, to jest „majka svih medresa“ i ona je kao lijepa riječ ili lijepo drvo sa dubokim i stabilnim korijenom i lijepom i velikom krošnjom koja stalno daje plodove, a to je drvo koje Allah spominje u Kur'anu jer Gazi Husrev-begova medresa 480 godina kontinuirano radi i daje najljepše plodove našem narodu i našoj zajednici, daje nam obrazovane i odgojene svršenike i svršenice.
Program je završen učenjem dove koju je proučio hfz. Omer Zulić, razrednik 4a.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+