Vijesti i aktuelnosti

U Bugojnu održana promocija monografije “Gazi Husrev-begova medresa – 480 godina”

Izvor i fotografije: bug.ba

U ponedjeljak, 15.05.2017. godine, u sklopu „507. Dana Ajvatovice“ u Medžlisu islamske zajednice Bugojno održana je promocija monografije Gazi Husrev-begova medresa – 480 godina.

Promotori Monografije bili su hfz. mr. Mensur Malkić, prof. Mustafa Spahić, prof. Ismet Veladžić i Vehid Arnaut.

Monografija ima 288 stranica, urađena je u koloru, sa povezom i tvrdim koricama, obogaćena sa više od stotinu fotografija autora Ahmeda Mehmedovića.

Uvodni dio dao je Mensur Malkić, sadašnji direktor Medrese, koji je istakao:

“Autori ove monografije svojim tekstovima „ne uzdižu nanovo“ Gazi Husrev-begovu medresu, jer se ona svojim radom dokazala i pozicionirala na vrlo visoko mjesto u obrazovnom sistemu na našim prostorima, već je govor, kazivanje i pisanje o GHb medresi čast za onoga ko piše o njoj“, rekao je mr. Malkić.

„Od osnivanja 1537. godine do Drugog svjetskog rata“, rad je Ismeta Bušatlića, a „Od Drugog svjetskog rata do nezavisnosti BiH / 1941-1992“ tekst je napisao Ismet Veladžić.

Slijedi tekst Halima Husića „U nezavisnoj državi BiH“.

Behija Durmišević u svom tekstu pod naslovom “Gazi Husrev-begova ženska medresa“, upoznaje nas sa ženskim odjeljenjem Medrese, a Enes Karić u radu „ Odgoj i obrazovanje“, naglašava da su medresanske nauke skladan spoj obrazovanja i odgajanja.

Slijedi tekst „Izvannastavne aktivnost“, autorice Safije Malkić, u kome se vidi da su učenici i učenice, uz nastavu, imali izvanredne uspjehe u vannastavnim aktivnostima, kao što su: izdavanje đačkog lista „ Zemzem“, Hor ilahija i kasida, razne sekcije, uspjesi u sportskim takmičenjima itd.

Sekretar GHb medrese Benaris Šehić uradio je slijedeće tekstove: „ Direktori medrese / 1920-2016, „Profesori, odgajatelji i stručni saradnici“ / 1932-2016. /, „ Svršenici medrese 1932-2016“ i „ Svršenice medrese 1938-2016. /.

Slijedi tekst Aladina Husića „Gazi Husrev-beg“ i Esada Durakovića „Gazi Husrev-begova vakufnama“.

U tekstu pod naslovom „Istaknuti svršenici Medrese“ autor Dževada Pleha navedena su imena i biografije 26 svršenika Medrese, koji su u znak posebnog doprinosa na afirmaciji Gazi Husrev-begove medrese dobili plakete.

U Monografiji je objavljena slika spomen ploče, postavljene u dvorištu Medrese, sa imenima 90 šehida / imama, učenika, učenica i profesora Medrese / koji su u agresiji na našu zemlju / 1992.-1995. / godine dali svoje živote za odbranu domovine.

Kroz navedene radove, objavljene u monografiji „Gazi Husrev-begova medresa 480 godina“ možemo steći mnogo podataka o ovoj najstarijoj školskoj ustanovi na Balkanu, koja, kako se ističe u monografiji, za 480 godina nije prekidala sa radom.

Ova monografija je također jedan vremeplov ove školske ustanove, kroz koji se čitanjem i praćenjem fotografija, pred nama nižu godine, desetljeća i stoljeća ove zadužbine velikog Gazi Husrev-bega, kroz koju su prodefilovale hiljade učenika i učenica, na stotine profesora i odgajatelja, čija su imena zapisana u ovoj monografiji i tako sačuvana za buduća vremena, za nove jubileje ove ustanove, koja će za dva desetljeća, ako Boga da, doživjeti svoj veliki jubilej, pola milenijuma rada, istakli su ovom prigodom promotori Monografije “Gazi Husrev-begova medresa – 480 godina”.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+