Vijesti i aktuelnosti

U Goraždu održana promocija monografije “Gazi Husrev-begova medresa – 480 godina”

Izvor i fotografije: GORAŽDE PRESS

U organizaciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini – Muftijstva goraždanskog, Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Općine Goražde, u srijedu, 17. maja 2017. godine, u Islamsko kulturno-obrazovnom centru u Goraždu započela je tradicionalna manifestacija “Dani Husein-ef. Đoze”, koja će se na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde (BPK) obilježavati do 23. jula 2017. godine nizom bogatih sadržaja.

S tim u vezi, istog dana je u Islamskom kulturno-obrazovnom centru u Goraždu, uz prisustvo brojnih gostiju, predstavljena monografija Gazi Husrev-begove medrese “Gazi Husrev-begova medresa – 480 godina”, čime je ujedno i započela ova već tradicionalna manifestacija. Promotori su bili hfz. mr. Mensur Malkić, mr. Dževad Pleh i Ismet Veladžić (urednik).

Uvodne riječi uputio je goraždanski muftija Remzija-ef. Pitić, a među prisutnim gostima bio je i Emir Oković, premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, koji se također obratio svim prisutnim te na taj način ukazao na značaj ove manifestacije.

“Ova manifestacija iz godine u godinu dobija sve veći značaj. Glavni krivac za obilježavanje ove manifestacije ovako bogatim sadržajem jeste naš goraždanski muftija Remzija-ef. Pitić, a i Mutijstvo goraždansko. Ja bih vas sve pozvao da obilježimo i sve ovo što će u narednim danima uslijediti u okviru obilježavanja ove manifestacije, sve do Bajrama. Veliko mi je zadovoljstvo obraćati se u ovom okruženju. Mislim da su ovo zaista pravi projekti koji bi trebali preći u srž svih nas u Bosni i Hercegovini”, kazao je premijer Oković.

Direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu hfz. mr. Mensur-ef. Malkić istakao je povezanost između Goražda i ove medrese u Sarajevu, a također je govorio o aktivnostima koje su organizovane u povodu obilježavanja 480. godišnjice Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

“Većina imama koji su djelovali i koji i danas djeluju na ovim prostorima su svršenici Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Goražde je naslonjeno na Sarajevo, odnosno na Gazi Husrev-begovu medresu i mi smo na neki način naslonjeni na Goražde. I veliki Husein ef. Đozo je djelovao na prostorima Sarajeva, odnosno u Gazi Husrev-begovoj medresi. Osim monografije koju promovišemo danas u Goraždu, mi smo uradili jedan časopis i dramu koju su naši učenici izvodili u nekoliko bh. gradova. Nadamo se da će oni imati priliku doći i ovdje u Goražde kako bi izveli tu dramu, a nadamo se i da ćemo ako Bog da doći i zasaditi sadnice u Memorijalnoj šumi koja se gradi na području Bosansko-podrinjskog kantona, te da ćemo učiti mevlude i na taj način još bliže biti uz naše Goražde”, kazao je hfz. Malkić.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+