Vijesti i aktuelnosti

U Zavidovićima održana promocija monografije “Gazi Husrev-begova medresa – 480 godina”

Foto: Elvir-ef. Mehić

U nedjelju, 28. maja 2017. godine, u Gradskoj džamiji u Zavidovićima održana je promocija monografije “Gazi Husrev-begova medresa – 480 godina”. Organizatori promocije bili su Medžlis Islamske zajednice Zavidovići (Izvršni odbor) i Gazi Husrev-begova medresa.

Promotori Monografije bili su hfz. mr. Mensur Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese, Ismet Veladžić, prof. (urednik Monografije), Mensur Kerla, prof. tefsira i povijesti islama u Gazi Husrev-begovoj medresi i Izet-ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići (moderator).

Nakon proučenog ašereta (Velid Kalabić, svršenik Gazi Husrev-begove medrese), u svojstvu domaćina prisutnima se obratio Izet-ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići, koji je predstavio promotore i kazao par riječi o Gazi Husrev-begovoj medresi, njenom značaju i ulozi u povijesti Bosne i Hercegovine.

Potom je hfz. mr. Mensur Malkić govorio o aktivnostima koje su organizovane u povodu obilježavanja 480. godišnjice Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, zatim o Gazi Husrev-begu, utemeljitelju i vakifu Medrese, značaju njegovih zadužbina, a dao je i uvodne naznake o Monografiji koja predstavlja svojevrsni vremeplov ove školske ustanove koja će za dva desetljeća obilježiti pola milenija rada. Naglasio je da je Medresa mjesto gdje se učenjem odgaja i gdje se islam prenosi medijem odgoja, znanja, učenja, prosvjećivanja i obrazovanja.

Mensur Kerla, prof., govorio je o povijesnoj ulozi Gazi Husrev-begove medrese i raznovrsnim aktivnostima koje su se stoljećima odvijale u njoj. S obzirom da je Monografija prepuna sadašnjosti, otvorenosti i uključivosti Medrese u društvene tokove, ali da ona, isto tako, uspostavlja odnos sa prošlosti, prof. Kerla ponudio je kraći povijesni pregled najvažnijih događaja koji su obilježili postojanje i djelovanje Gazi Husrev-begove medrese, a zatim je govorio o nastavnom planu, ljudskim resursima, prostornim i tehničkim uvjetima stanovanja učenika, vannastavnim aktivnostima učenika i najznačajnijim postignutim rezultatima na različitim takmičenjima u toku tekuće školske godine.

Ismet Veladžić, prof., urednik Monografije, tematski je predstavio tekstove koje su napisali autori svršenici Medrese: hfz. mr. Mensur Malkić – 480 godina Gazi Husrev-begove medrese; prof. dr. Ismet Bušatlić – Od osnivanja 1537. godine do Drugog svjetskog rata; Ismet Veladžić – Od Drugog svjetskog rata do nezavisnosti Bosne i Hercegovine (1941-1992); Halim Husić – U nezavisnoj državi Bosni i Hercegovini; hfz. dr. Behija Durmišević – Gazi Husrev-begova ženska medresa; akademik Enes Karić – Odgoj i obrazovanje; dr. Safija Malkić – Izvannastavne aktivnosti; mr. Dževad Pleh – Istaknuti svršenici Medrese; Benaris Šehić – Direktori, profesori, odgajatelji, stručni saradnici, svršenici i svršenice Medrese; dr. Aladin Husić – Gazi Husrev-beg; akademik Esad Duraković – Gazi Husrev-begova vakufnama za medresu u Sarajevu. Poslove lektora, korektora i tehničko uređenje uradila je Fatima Zimić, dizajn Anel Ferić a fotografije Ahmed Mehmedović. Poseban fokus izlaganja prof. Veladžića bio je značaj knjige i čitanja u životu muslimana.

Na kraju treba istaći da je hfz. mr. Mensur Malkić predvodio teravih-namaz i održao prigodan vaz-i nasihat u Gradskoj džamiji u Zavidovićima, a Mensur Kerla, prof., iste aktivnosti imao je u džematu Krčevine gdje mu je domaćin bio imam džemata Samir-ef. Zilkić.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+