Vijesti i aktuelnosti

Program povodom Jevmi ašure u Gazi Husrev-begovom hanikahu

Gazi Husrev-begova medresa je upriličila program povodom 10. muharrema – Jevmi ašure u Hanikahu, u četvrtak, 28. septembra 2017. godine, poslije ikindije-namaza. Program su izveli učenici i učenice Gazi Husrev-begove medrese, članovi i članice Hora, predvođeni profesorom kiraeta, hfz. Omer-ef. Zulićem. Tokom programa, učeći odlomke iz Kur’ana, ilahije i kaside, učenici su čitali i prigodne tekstove o ašuri i događajima iz povijesti islama.

Slijedeći Poslanikov, a.s., sunnet vjernici Dan ašure provode u postu i prisjećaju se kazivanja o poslanicima: na Dan ašure spašen je Musa, a.s., sa svojim narodom od faraonovog zuluma; Nuhova, a.s., lađa pristala je na brdu Džudijj nakon čega je pripremljeno posebno jelo – ašura;  Junus, a.s., je Allahovom, dž.š., voljom izbavljen iz utrobe ribe. I drugi vjerovjesnici na ovaj dan svjedoče o Allahovoj, dž.š., moći, pomoći i milosti prema vjernicima.

Gost i predavač na ovoj svečanosti bio je hfz. Ismet ef. Spahić, zamjenik reisu-l-uleme (1993-2012) i dugogodišnji profesor kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi koji je održao prigodan vazu-nasihat u kojem je prisutne podsjetio na važnost čuvanja tradicije. Kazivao je o poukama ašure, ljubavi prema Allahu, dž.š. i važnosti vjere u životu svakoga muslimana i muslimanke.

Programu su pored učenika i gostiju prisustvovali: direktor Gazi Husrev-begove medrese, hfz. mr. Mensur Malkić, upravnik, mr. Dževad Pleh, profesori i profesorice.

Ovim programom iskazana je želja i potvrđena odlučnost da se čuva i očuva tradicija Hanikaha koja je vijekovima njegovana na našim prostorima.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+