Vijesti i aktuelnosti

Najuspješniji muhafizi, učitelji hifza Kur'ana u BiH: Hafizi Mensur Malkić, Mirnes Spahić i Fadil Bektaš

U Sarajevu je jučer završeno Drugo regionalno takmičenje u hifzu Časnog Kur'ana u organizaciji Uprave z avjerske poslove Rijaseta IZ u BiH. Poslije ikindija-namaza u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke objavljeni su rezultati Takmičenja, te je upriličena dodjela priznanja i nagrada pobjednicima.

Program je otvorio Enver Džemaili učenjem Kur'ana kao najmlađi takmičar, a koordinator i sekretar Takmičenja Zijad Suljić je objavio rezultate takmičenja koje predstavlja najrespektabilnije takmičenje u regionu, s obzirom na broj takmičara, broj zemalja iz kojih dolaze učesnici te visinu novčanih nagrada. Novina ovogodišnjeg takmičenja jeste i kategorija u tilavetu. Također, u svih šest kategorija nagrađeno je posebnim nagradama pet umjesto tri takmičara.

Ukupan iznos nagrada bio je 60.000 maraka, a pobjednik u kategoriji učenja cijelog Kur'ana Emir Sinanović dobio je nagradu u iznosu od 8.000 maraka.

Suljić je naglasio da su svi takmičari, kao nagradu za učešće, dobili hediju odnosno novčane nagrade. Također, priznanja su dodijeljena i pojedincima koji su doprinijeli organizaciji takmičenja, voditeljima takmičarskih grupa kao i najuspješnijim muhaffizima: Mensuru Malkiću, Fadilu Bektašu i Mirnesu Spahiću.

Prisutnima se obratio predstavnik iz Katara šejh Abdusselam el-Medžidi i direktor Uprave za vjerske poslove Nusret-ef. Abdibegović. “Mogu otvoreno kazati da već od ponedjeljka početi s pripremama za treće regionalno takmičenje u hifzu. Ovo je nešto što se treba graditi i razvijati u Bosni i Hercegovini. Vi zaslužujete da imamo institut za hifz Kur'ana, ovdje u Sarajevu. Tu imamo podršku i reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića. Drago mi je da je danas s nama Muharem Omerdić, koji je sa svojim timom u Islamskoj zajednici otpočeo ovakav način okupljanja hafiza. U narednom periodu ćemo razvijati i seminare za naše muhaffize“, kazao je Abdibgović ističući zahvalu suorganizatorima Takmičenja: Fondaciji „Hamed bin Halid Al-Sani“ iz Qatara i Fondaciji „Hifz Časnog Kur'ana“ Sarajevo na čelu sa Džemalom Moslehom, koji je već duži niz godina jedan od najzaslužnijih osoba u promociji hifza u BiH.

Prisutnima se obratio i pobjednik u kategoriji učenja cijelog Kur'ana, koji je iskazao zahvalnost što postoje takmičenja ovog tipa. “Želim da nas sve podsjetim da sav ovaj naš uspjeh ovisi o kaderu, volje i htijenja Allaha, dž.š., kako kaže poslanik Šuajb: “Moj uspjeh ovisi o Allahu“. U razgovoru s ostalim bh. učesnicima želim prenijeti da nas je posebno fasciniralo što smo se mogli upoznati s poznatim takmičarima iz drugih zemalja te pokazati kako mi učimo Kur'an i šta su Bošnjaci u suštini“, kazao je Emir Sinanović.

Takmičenju su prisustvovali i takmičari iz Crne Gore, Bugarske, Albanije, Makedonije, Srbije, Hrvatske i Ukrajine. U okviru programa takmičenja, dva dana ranije, održan je i seminar, kojeg je moderirao direktor Gazi Husrev-begove medrese hafiz Mensur-ef. Malkić, a u seminaru su učestvovali: hafiz Ismet-ef. Spahić, šejh Abdusselam el-Medžidi, Hafiz. dr. Dževad Hrvačić, šejh Zejd Kaid, hafiz dr. Safet Husejnović.

Izvor: saff.ba/preporod.com