Vijesti i aktuelnosti

Svečana akademija povodom Dana škole

U ponedjeljak, 08. januara 2018. godine, u prepunom amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese upriličena je Svečana akademija povodom Dana škole Gazi Husrev-begove medrese koja ovih dana puni 481 godinu svoga postojanja i kontinuiranog rada. Iz godine u godinu, Medresa u svečarskom ozračju obilježava dan (08.01.1537) kada je veliki Gazi Husrev-beg stavio pečat na čuvenu Vakufnamu i tako u amanet ostavio hajr koji traje već skoro pet stoljeća.

Nakon uvodnog ašereta kojeg je proučio hfz. Ahmed Hamidović, učenik trećeg razreda, i himne naše škole (Naš emire, Husrev-beže), koju je intonirao Hor Gazi Husrev-begove medrese, riječi dobrodošlice prisutnima je uputio hfz. mr. Mensur Malkić, direktor Medrese, koji je istakao:

„U prošloj godini, obilježili smo 480 godina Gazi Husrev-begove medrese i u čast tog jubileja priredili smo i izdali Monografiju. Ove 2018. godine, obilježit ćemo, ako Bog da, još jedan Medresin jubilej – 50 godina od izlaska prvog broja đačkog lista Zemzem. Zemzem je prvi vjerski list kod Bošnjaka, pokrenut nakon 2. svjetskog rata, koji se u vrijeme komunizma pojavio u okvirima Islamske zajednice. Od 1968. godine izašlo je 198 brojeva lista Zemzem, u pripremi je 199 broj a na proljeće će biti štampan dvjestoti jubilarni broj Zemzema i poseban Zbornik radova koji ćemo prirediti povodom obilježavanja pedestogodišnjice izlaženja ovog glasila učenika Gazi Husrev-begove medrese. Ovom prilikom, želimo istaknuti da su 2017. godine, finalizirani radovi na rekonstrukciji zgrade internata muškog odjeljenja Medrese koji su pokrenuti prije dvije godine. U okviru ovog projekta adaptirana su sva tri sprata muškog internata, postavljen sistem protivpožarne zaštite i videonadzor a po najnovijim standardima proširene su abdesthane, kupatila i sanitarni čvorovi te je zgrada muškog internata dobila potpuno novi izgled. Osim internata, novi izgled dobilo je i dvorište i recepcija Gazi Husrev-begove medrese. Projekat rekonstrukcije dvorišta finansirala je Općina Stari Grad na čelu sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem. Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ovi projekti budu realizirani. Ove godine planirana je adaptacija učionica i kabineta u zgradi muškog odjeljenja Medrese. Što se tiče zgrade ženskog internata, završili smo idejni projekat i prikupljamo potrebnu dokumentaciju za kompletnu rekonstrukciju ove zgrade na Drveniji. Nadamo se, uz Allahovu pomoć, da će nas prijatelji Gazi Husrev-begove medrese, kao i do sada, podržati i pomoći u ovom velikom projektu koji je pred nama. Uz uspjeh u realiziranim projektima, uspjeh je, hvala Allahu, dž.š., nastavljen i potvrđen i u obrazovnom segmentu i u sferi vannastavnih aktivnosti. Izdvojit ćemo i istaknuti zadovoljstvo i ponos što je učenik III razreda Medrese, hafiz Ahmed Hamidović, u oktobru 2017. godine, na Internacionalnom takmičenju u hifzu Kur'ana u Mekki, osvojio 1. mjesto. Ovom prilikom zahvaljujemo se svima koji podržavaju rad Medrese, prije svih, njezinom osnivaču Rijasetu Islamske zajednice i uvaženom reisul-ulemi dr. Husein-ef. Kavazoviću. Posebno se zahvaljujemo Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo na čelu sa ministrom dr. Elvirom Kazazovićem. Hvala svim prijateljima Medrese“.

 Tradicija je da se u ovakvim prilikama dodjeljuju priznanja i nagrade zaslužnim članovima kolektiva Medrese. Ove godine, priznanje ispred kolektiva Gazi Husrev-begove medrese uručeno je gospođi Nevzeti Kadrić, referentu za plan i analizu i Fati Kafadar, uposlenici u kuhinji naše škole.

Ulogu i značaj Gazi Husrev-begove medrese kao odgojno-obrazovne ustanove prepoznali su i prepoznaju mnogi pojedinci i organizacije. Također je ovo prilika da se takvim osobama izrazi zahvalnost. Zahvalnica za nesebičnu pomoć i saradnju u projektima adaptacije objekata Gazi Husrev-begove medrese i stipendiranju naših učenika uručena je:  načelniku Općine Stari Grad gospodinu Ibrahimu Hadžibajriću, gospodinu hadži Senadu Misimoviću,  gospodinu hadži Tariku Jašareviću, gospodinu Mohamedu Ouchene, direktoru nevladine organizacije  KATAR ALKHAIRA – QATAR CHARITY, gospođi Rusmiri Suljović i gospođi Datin Sri Senija Esa.

Veliki Gazi Husrev-beg je u Vakufnami izložio i viziju o ljudima koji će biti dijelom škole koju osniva te da će pojedinci tu privrženost potvrđivati tokom čitavog njihovog života. Svojim imenom, radom i djelima, oni potvrđuju vrijednost Medrese, obavezu uzoritosti i doprinos dobrobiti društva u kojem djeluju. Nastavničko vijeće je na sjednici održanoj 11. decembra 2017. godine odlučilo da ovogodišnji laureati, zaslužni svršenici Medrese, koji su svojim radom, načinom života i društvenim djelovanjem doprinijeli i još uvijek doprinose afirmaciji Gazi Husrev-begove medrese budu profesor Mehmedalija Hadžić, nekadašnji profesor u Gazi Husrev-begovoj medresimr. Safet Softić, prvi zamjenik Predsjedvajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Laureati su se prigodnim govorom obratili prisutnima a plakete im je uručio direktor Malkić.

 „Duboko vjerujem da je sadašnji trenutak u našem životu prava prilika, odnosno Božiji dar, da sami sa sobom svedemo račun. Svaki od nas treba da pronađe sposobnost da sluša i čuje drugog jer bez toga nema djelotvornog razgovora među ljudima. Nesumnjivo, Islamska zajednica po svojoj naravi i u skladu sa značenjem naziva prve sure u Kur`anu, El-Fatiha – Otvaračica, je mjesto tog otvarajućeg razgovora“, kazao je Mehmedalija Hadžić koji je Gazi Husrev-begovu medresu završio 1968. godine.

Osjećaje zahvalnosti i počastvovanosti za dodijeljeno priznanje izrazio je i Safet Softić koji je Gazi Husrev-begovu medresu završio 1984. godine:

„Ne vjerujem da postoji škola u svijetu u kojoj se njeni učenici više vežu jedni za druge i u kojoj se razvija takva vrsta bratstva i doživotnog prijateljstva i vjerujem da zbog te činjenice Medresa opstaje kroz stoljeća. Velika je čast biti u društvu nosilaca ovog priznanja jer su to imena koja su obilježila našu epohu. Stoga danas zahvaljujem Uzvišenom Bogu, svojim roditeljima i upravi Medrese“, kazao je Safet Softić.

Na kraju Svečane akademije prisutnima se obratio uvaženi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović:

„Koristim ovu priliku da svim profesorima, osoblju i učenicima Medrese još jednom čestitam Dan škole. Ovo je dan u kojem mi svojim dolaskom ovdje na simboličan način odajemo priznanje za vaš trud i zalaganje, trud koji vi svakodnevno ulažete u odgajanje budućih naraštaja. To radite tiho i uporno. Kao i ostalim prosvjetnim radnicima društvo vam rijetko odaje dužno poštovanje za taj vaš hizmet. Zato dozvolite da se zajedno makar na ovaj jedan dan u godini javno zahvalimo na misijskom poslu kojeg obavljate“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović koji je također podsjetio na važnu ulogu koju ulema ima u zajednici muslimana: „Muhammed a.s. je kazao za ulemu da su nasljednici vjerovjesnika, da su „veresetu-l-enbijai“. Vi ste njihovi nasljednici u ovoj plemenitoj misiji i zato se Božiji blagoslov i bereket uvijek, bez obzira na iskušenja kroz koja smo prolazili kao narod i kao država, spuštao na ovu školu, na ovaj veliki hajrat plemenitog Gazi Husrev-bega“, poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Osim Hora Gazi Husrev-begove medrese koji je ovogodišnju Svečanu akademiju uljepšao izvođenjem ilahija, poseban šarm ovom jubileju dao je i Asim Zukić, učenik četvrtog razreda naše škole. On je uz pratnju muzičara Damira Galijaševića otpjevao dvije sevdalinke. Na kraju programa ašere je proučio Faris Hrnjić, učenik četvrtog razreda Medrese. Učesnici akademije i gosti druženje su nastavili uz ručak u restoranu i musafirhani Gazi Husrev-begove medrese.

Gazi Husrev-begova medresa zahvaljuje se svima koji su svojim prisustvom uveličali ovogodišnju Svečanu akademiju.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+