Vijesti i aktuelnosti

Svečanom akademijom obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U utorak, 27. 2. 2018. godine, u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese održana je svečana akademija u povodu obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Svečanoj akademiji su, pored učenica i učenika, prisustvovali direktor hfz. mr. Mensur Malkić, pomoćnici direktora, Seid ef. Eminović, šef Odjela za osnovno i srednje obrazovanje Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u BiH, profesori i odgajatelji naše škole.

O značaju 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine prisutnima je govorio brigadni general dr. Kenan Dautović koji je podsjetio na značaj obilježavanja ovog datuma. Prvi mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Herecgovine od 1992. godine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana. Bosna i Hercegovina je proglasila svoju nezavisnost 1. marta 1992. godine, a kao odgovor na to, srpske paravojne formacije izvršile su agresiju na suverenu državu Bosnu i Hercegovinu.

Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda, a poslije i drugih svjetskih organizacija. Uprkos agresiji, uspješnim otporom građana Republike Bosne i Hercegovine i zalaganjem Vlade Republike Bosne i Hercegovine za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, BiH je očuvala svoj državnopravni i historijski kontinuitet. Dr. Kenan Dautović je ukazao i na važnost države i sve elemente koji državu čine.

Nakon predavanja, članovi literarno-recitatorske sekcije naše škole izveli su prigodan program.

Koristimo priliku da svim građanima Bosne i Hercegovine, u domovini i svijetu, čestitamo 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Maida Ćerimović, prof.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+