Vijesti i aktuelnosti

Ekskurzija u Tursku

Učenici četvrtog razreda Gazi Husrev-begove medrese sa svojim profesorima su prethodne sedmice obavili tradicionalnu ekskurziju u Tursku. Izlet je trajao sedam dana, sa polazkom u nedjelju 8. aprila i dolazkom u isti dan 15. aprila 2018. godine.

I ovogodišnja je ekskurzija, kao i dosadašnje, trajala sedam dana, a sastojala se od 5 dana i noći u Istanbulu i jednog dana provedenog u gradu Bursi. Na put su ove godine išli 84 učenika i učenice u pratnji četiri profesorice i tri profesora. U nedjelju 8. aprila u popodnevnim satima učenici i profesori Gazi Husrev-begove medrese krenuli su iz Sarajeva u Istanbul. Dolazak na odredište i smještaj u hotel obavljen je u ponedjeljak u popodnevnim satima, a ostatak dana učenici su imali slobodno za smještaj u hotelu, upoznavanje sa okolinom ili kratak obilazak grada. Hotel u kojem su naši učenici i profesori odsjeli nalazio se u Laleli kvartu, u neposrednoj blizini Kapali čaršije i nedaleko od Plave džamije i Aja Sofije.

Drugi dan ekskurzije bio je planiran za obilazak Istanbula u autobusu, obilazak Ejub Sultan džamije, odlazak na obližnji vidikovac, te krstarenje Bosforom. Neizostavan dio svih planiranih obilazaka drugog, trećeg i četvrtog dana ekskurzije bio je i turistički vodič Damir Skopljak koji je svojim znanjem o gradu Istanbulu i Turskoj zasigurno uljepšao i obogatio iskustva stečena na ovom izletu.

Treći dan u Istanbulu proveden je u pješačkoj ruti obilaska grada Istanbula i na historijskom času. Predvođeni Damirom naši učenici i profesori su prošli kroz centar starog dijela Istanbula i došli do Plave džamije, Aja Sofije i Topkapi palate. U obilazku navedenih turističkih i historijskih znamenitosti imali su priliku od njihovog vodiča slušati živopisnu historiju tih mjesta i mnoge zanimljivosti, predaje i anegdote koje se vežu za ta mjesta.

Četvrti dan u Turskoj proveden je u gradu Bursi. Na putu do Burse koja se nalazi oko 170 kilometara južno od Istanbula, u jednom su smjeru naši učenici i profesori imali priliku uživati u vožnji trajektom koja je trajala 40-tak minuta. U Bursi je posjećen vidikovac, Ulu džamija te glavna čaršija i tržnica u tom gradu.

Petak, odnosno peti dan ekskurzije, bio je planiran za slobodne aktivnosti učenika i profesora, a većina njih se u jutarnjim satima zaputila ka velikim istanbulskim trgovačkim centrima gdje su dan proveli u trgovini i šopingu.

U subotu u jutarnjim satima autobusi su se zaputili ka Sarajevu. Na putu kući napravljena je duža pauza u Edirnama, gdje je posjećena džamija Selimija. I nakon duge vožnje, u nedjelju 15. aprila, u jutarnjim satima učenici i profesori su stigli u Sarajevo.

Za planiranje, organizaciju i izvedbu ove ekskurzije, te sve ostalo što je bilo potrebno našim učenicima i profesorima na ovoj ekskurziji bila je zadužena turistička agencija „Divan“. Ovim putem se zahvaljujemo agenciji „Divan“ na odličnoj organizaciji i bezrezervnoj podršci koju nam je pružila na ovom putu.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+