Vijesti i aktuelnosti

Održana promocija knjige „50 godina Zemzema“ (Izabrani tekstovi 1968-2018) i otvorena izložba posvećana ovom jubileju

U ponedjeljak, 14. maja 2018. godine, u Gazi Husrev-begovom hanikahu održana je promocija knjige „50 godina Zemzema“ (Izabrani tekstovi 1968-2018) i otvorena izložba posvećana ovom jubileju.

Promotori knjige bili su profesor Ismet Veladžić (urednik-moderator), akademik Enes Karić, dr. Safija Malkić i mr. Osman Lavić.

Nakon što je ašere proučio Mirza Ganić, u svojstvu domaćina prisutnima se obratio hfz. Mensur Malkić direktor Medrese. On je istakao da u prvoj godini devete decenije petog stoljeća postojanja i kontinuiranog rada Gazi Husrev-begove medrese obilježavamo važan i značajan jubilej – 50 godina od početka izlaženja i štampanja đačkog lista Zemzem. Ovaj list učenika i učenica Gazi Husrev-begove medrese jedan je od najboljih promotora života, rada i uspjeha najstarije odgojno-obrazovne institucije na Balkanu. Zemzem je glas, slovo i riječ učenika koji su životni put vezali za školu koja „grli“ one koji nauku vole, vjeru u srcu nose, znanje prenose i hajr u amanet donose. Svi oni, Gazinovci i Gazinovke iz velike porodice Gazi Husrev-begove, iz generacije u generaciju na stranicama Zemzema maštali su, sanjali su i pisali o istom – a drugačije, uvijek različito i uvijek svježe, posebno i novo. Zemzem je u vremenu proteklih pet decenija od 1968. do 2018. godine, pratio pogledom svojih urednika i autora sve ono što je vrijedno bilo da se zabilježi. U Izboru radova koji danas promovišemo, kao i na Izložbi koju danas otvaramo, donosimo osvrt, pregled i sliku onoga što je Zemzem sačuvao tokom 50 proteklih godina, u 200 brojeva i na oko 10.000 stranica. Svaki broj Zemzema uređen je s posebnom pažnjom, osmišljen uredničkom vizijom podržanom perima članova Redakcije i autora koji im se pridružiše i pomogoše u izradi i realizaciji njihovog zajedničkog projekta. Svi oni – urednici, članovi Redakcije i ostali autori zaslužni su za ovaj veliki jubilej. Za nagrade marili nisu, neka i svaka pohvala srce im je hranila i dušu osvježavala i napajala. Ovaj Izbor radova, nastao u čast 50 godina Zemzema, jeste i znak velike hvale onima koji svoje ime i riječi „uklesaše“ na stranice lista Zemzem i neka bude i neka ga prime – kao znak zahvale za njihovo učešće i doprinos ovom velikom jubileju i priči o listu Zemzem, priči sa lijepim početkom praćenim poteškoćama koje su prevladane zahvaljujući volji i entuzijazmu pokretača lista i podršci prijatelja Zemzema. To je priča o lijepim stvarima ali i o nekim teškim i tužnim… To je priča sa velikim brojem učesnika i sudionika i još većim brojem čitatelja i simpatizera. No, najvažnije, to je priča sa poukom i porukom: na putu dobra budi uporan i ustrajan jer natjecanje u dobru, kao trajni imperativ, novo dobro i novi uspjeh donosi, i konačno, govor i pisanje o dobru i lijepom zbližava nas, usrećuje i ujedinjuje u čuvanju, držanju i očuvanju Allahovog, dž.š., užeta, koje nas vuče i uzdiže ka uspjehu, sreći i zadovoljstvu, kazao je u svom obraćanju direktor Malkić.

Urednik Ismet Veladžić u predstavljanju knjige kazao je da se ona sastoji od uvodnog teksta direktora hfz. Mensura Malkića, pod naslovom U susret jubileju – 50 godina lista Zemzem, zatim teksta akademika Enesa Karića pod naslovom Pedeset godina lista Zemzem na stablu Gazi Husrev-begove medrese (1968-2018) i teksta dr. Safije Malkić Zemzemovo vrelo znanja i odgoja uz biografije svih pedeset urednika Zemzema. Nakon autorskih tekstova slijede tri tematska bloka koji sadrže izabrane tekstove iz Zemzema u periodu od 1968-2018. godine:

I tematski blok pod naslovom Eseji, članci, vazovi… koji je priredio hfz. Ammar Bašić,

II tematski blok pod naslovom Intervjui koji je priredio mr. Dževad Pleh,

III tematski blok pod naslovom Književni radovi koji je priredio profesor Mirzet Hamzić

Knjiga se završava bibliografijom Zemzema od 1968-2018. godine koju je uradio mr. Osman Lavić direktor Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu koji je govorio o izložbi koju je pripremio prof. dr. Ismet Bušatlić.

Promotori akademik Enes Karić koji je i urednik sa najviše objavljenih brojeva Zemzema te dr. Safija Malkić nadahnuto su govorili o Zemzemu i njegovoj ulozi u prosvjetiteljstvu muslimanskog stanovništva Bosne i Hercegovine.

Nakon izlaganja promotora prisutnima se obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović čestitavši jubilej svim urednicima Zemzema i članovima kolektiva Gazi Husrev-begove medrese na čelu sa direktorom Malkićem naglasivši da smo ove godine obilježili nekoliko jubileja naših odgojno-obrazovnih ustanova Gazi Husrev-begove medrese, Gazi Husrev-begove biblioteke i Fakulteta Islamskih nauka, a danas obilježavamo veliki jubilej 50 godina đačkog lista Zemzem koji predstavlja najstarije glasilo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Zamolio je prisutne da se Fatihom sjetimo urednika Zemzema koji su preselili na ahiret a potom proglasio otvorenom izložbu posvećenu jubileju 50 godina Zemzema.

U nastavku programa direktor naše škole hfz. mr. Mensur Malkić uručio je zahvalnice i poklone prisutnim urednicima Zemzema, a onima koji se nisu mogli odazvati na svečanost Gazi Husrev-begova medresa će zahvalnice i poklone uručiti naknadno.

Ovo je bila prilika da se zahvalimo i Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH te J.P. BH Pošta na podršci obilježavanju ovog jubileja. Zahvalnice su primili Ibrahim-ef. Begović, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta te Mugdim Mandžuka, direktor marketinga u J.P. BH Pošta.

Voditelj programa bio je Harun Tucaković ovogodišnji učenik generacije i pedeseti urednik Zemzema.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+