Vijesti i aktuelnosti

Gazi Husrev-begova medresa u Begovom Hanu, Željeznom Polju i Nemili

U ponedjeljak, 28. maja 2018. godine profesorica Lejla hfz. Fulurija i učenice naše škole hfz. Velida Smajlović, Venesa Huskić, Mubina Tutnjić, Saliha i Merhanisa Delić posjetile su osnovne škole ,,Begov Han,, u Begovom Hanu i ,,Abdulvehab Ilhamija,, u Željeznom polju. Cilj posjete bio je predstaviti Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu učenicima završnih razreda u ove dvije osnovne škole.

Prva škola u kojoj su se predstavile bila je O.Š. ,,Begov Han,, u Begovom Hanu,  gdje ih je dočekao direktor ove škole Nevres Memčić, prof., te ljubazno ugostio i okupio učenike kako bi ih mogli upoznati sa prednostima i mogućnostima školovanja u Medresi.

Druga škola je bila O.Š. ,,Abdulvehab Ilhamija,, u Željeznom Polju.  Dobrodošlicu su im poželjeli direktor Aldin Mujić, koji je i svršenik Gazi Husrev-begove medrese, pomoćnik direktora Suvad Hadžić i pedagog Emir Muhić. Učenice koje su učestvovale u promociji u ovoj školi bile su Saliha i Merhanisa Delić, a govorile su prisutnim učeniciima o obrazovnim područjima koja se izučavaju u Gazi Husrev-begovoj medresi kao i perspektivama koje se pružaju svršenicima naše škole u daljem obrazovanju.

Na povratku iz Željeznog Polja, treća škola u kojoj smo se predstavili učenicima završnih razreda bila je O.Š. ,,Ćamil Sijarić,, Nemila, gdje je našu profesoricu Lejlu i svršenicu Emiru Bošnjak primila Delila Suljić pomoćnica direktora. Podsjećanja radi ovo je osnovna škola iz koje su se tradicionalno upisivali učenici u Gazi Husrev-begovu medresu kao što je to slučaj i sa O.Š. ,,Abdulvehab Ilhamija,, u Željeznom Polju.

Nadamo se da će se tradicija da najbolji učenici iz ovih osnovnih škola upisuju Gazi Husrev-begovu medresu nastaviti i u budućnosti.

Koristimo priliku da se zahvalimo direktoru O.Š. ,,Begov Han,, Nevresu Memčiću,  direktoru O.Š. ,,Abdulvehab Ilhamija,, Aldinu Mujiću, njegovom pomoćniku Suvadu Hadžiću i pedagogu Emiru Muhiću, pomoćnici direktora O.Š. ,,Ćamil Sijarić,, Delili Suljić, imamu Ismail ef. Jusufoviću kao i našim učenicama hfz. Velidi Smajlović, Venesi Huskić, Mubini Tutnjić, Salihi i Merhanisi Delić i svršenici Emiri Bošnjak.