Vijesti i aktuelnosti

Program povodom Jevmi ašure u Gazi Husrev-begovom hanikahu

Gazi Husrev-begova medresa je, i ove godine, upriličila program povodom 10. muharrema – Jevmi ašure u Hanikahu, u četvrtak, 20. septembra 2018. godine, poslije ikindije-namaza. Program su izveli učenici i učenice Gazi Husrev-begove medrese, članovi i članice Hora, predvođeni profesorom kiraeta, hfz. Omer-ef. Zulićem.

Slijedeći Poslanikov, a.s., sunnet vjernici Dan ašure provode u postu i prisjećaju se kazivanja o poslanicima: na Dan ašure spašen je Musa, a.s., sa svojim narodom od faraonovog zuluma; Nuhova, a.s., lađa pristala je na brdu Džudijj nakon čega je pripremljeno posebno jelo – ašura;  Junus, a.s., je Allahovom, dž.š., voljom izbavljen iz utrobe ribe. I drugi vjerovjesnici na ovaj dan svjedoče o Allahovoj, dž.š., moći, pomoći i milosti prema vjernicima.

Gost i predavač na ovoj svečanosti bio je glavni imam Medžlisa islamske zajednice Zavidovići, profesor Izet-ef. Čamdžić,  svršenik Gazi Husrev-begove medrese, koji je održao prigodan vazu-nasihat.

Izet ef. Čamdžić rođen je 12.03.1969. godine u Zavidovićima. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu, te teološki fakultet na Al-Azharu, odsjek hadis i hadiske znanosti. U njemačkom gradu Ulm bio je imam četiri godine, a po povratku u domovinu šesnaest godina bio profesor vjeronauke u zavidovićkoj Gimnaziji i istovremeno imam gradskog džemata. Imam gje radske džamije u Zavidovićima i čest je gost u džematima širom BiH i Bošnjačke dijaspore kao vaiz – predavač. Danas je Izet-ef. Čamdžić glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići.

Programu su pored učenika i gostiju prisustvovali: direktor Gazi Husrev-begove medrese, hfz. mr. Mensur Malkić, pomoćnik direktora za internat, mr. Dževad Pleh, profesori i profesorice.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+