Vijesti i aktuelnosti

avaz.ba: Proučena dova hafizu Osmanu Malkiću, učeniku 3. razreda Gazi Husrev-begove medrese

Autor: O. Kavazović/avaz.ba

Osman Malkić, učenik trećeg razreda Gazi Husrev-begove medrese, danas je i zvanično promoviran u hafiza Kur'ana Časnog, sa svega 16 godina. Osman, sin poznatog hafiza i imama Begove džamije Mensura ef. Malkića, rođen je 2002. godine, oba razreda medrese završio je prosjekom 5.0, a kao učenik 9. razreda osvojio je regionalno takmičenje iz vjeronauke. 

Hifz je počeo učiti 2017., a posljednje dijelove je učio ove godine, dok je hifz položio pred komisijom Rijaseta IZ od 1. do 15. avgusta. Komisiju za polaganje činili su: hafiz Ismet ef. Spahić, predsjednik komisije, te Mensur ef. Malkić i Haso ef. Popara, kao članovi.

Njegov muhafiz bio je njegov otac Mensur Malkić, koji je tokom karijere izveo više od 30 hafiza, koji se prisutnima obratio u svojstvu direktora Gazi Husrev-begove medrese.

Hafiz Malkić je istakao kako je Gazi Husrev-begova medrese najstarija odgojno-obrazovna ustanova u BiH, koja je prošle godine obilježila 480 godina kontinuiranog rada.

Sekciju za hifz su u medresi osnovala trojica profesora, hafiz Ibrahim ef. Trebinjac, hafiz Ćamil ef. Silajdžić i hafiz Sinaudin ef. Sokolović, i za 51 godinu postojanja iz ove sekcije promovirano je 150 hafiza, a nakon agresije njih čak 110.

U Gazi Husrev-begovoj medresi trenutno je zaposleno 11 hafiza, a do ovog trenutka hifz je položilo sedmero učenika samo u 2018. godini, i to trojica hafiza i tri hafize.

Prisutnima je zahvalio i kao roditelj, kazavši da se sreća uvećava kada je čovjek dijeli s drugima.

Nakon hafiza Malkića prisutnima se obratio i hafiz Kenan ef. Musić, glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo.

Musić je naglasio da je vjera nešto što su Bošnjaci usadili u sebe, a da je Božija riječ vodilja na pravom putu.

Mladom hafizu je poručio da čuva Kur'an i da pozove svoje kolege i prijatelje da ga čuvaju.

Muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković čestitao je Medresi na novom hafizu te istakao važnost ove ustanove u obrazovanju muslimana u BiH.

Nakon što su odlomak iz Kur'ana proučili prisutni hafizi i imami sarajevskih džamija, prisutnima se obratio i reisu-l-ulema Rijaseta Islamske zajednice BiH dr. Husein ef. Kavazović.

  • Ovo je mubarek dan za sve nas u Islamskoj zajednici. Mladom hafizu Osmanu čestitam na uspjehu i molim Gospodara da nagradi sve one koji su bdjeli nad njim i koji su mu pomogli na putu da postane hafiz – kazao je Kavazović.

Reis je naglasio kako je Osman osoba koja će Kur'an nositi u srcu te je, kao i svaki hafiz, nova vrijednost, a svim prisutnima je poručio da čuvaju Kur'an.

  • Ovo je dan u kojem svjedočimo da je naša zajednica živa, jer svaki novi hafiz je nova vrijednost. Našem Osmanu poručujem, kao i ostalima, da čuvaju Kur'an jer nas Gospodar čuva kroz njega – poručio je na kraju Kavazović.

Nakon što je hafiz Osman proučio odlomak iz Kur'ana, hafisku dovu proučio je bivši reis Mustafa ef. Cerić.

Izvor: avaz.ba

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+