Vijesti i aktuelnosti

Proučena hafiska dova hafizu Osmanu Malkiću učeniku Gazi Husrev-begove medrese

U ponedjeljak, 24. septembra 2018. godine, u Gazi Husrev-begovoj džamiji proučena je hafiska dova i u časni naziv Hafizu-l-Kurʼan promoviran je Osman Malkić, učenik III razreda Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Organizatori hafiske dove bili su Gazi Husrev-begova medresa i Medžlis Islamske zajednice Sarajevo.

Na početku programa ašere je proučio h. hfz. Ismet-ef. Spahić, predsjednik Hafiske komisije Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ispred organizatora svečanosti prisutnima su se obratili mr. hfz. Mensur-ef. Malkić, direktor Medrese i dr. hfz. Kenan-ef. Musić, glavni imam MIZ Sarajevo, a ispred Muftijstva sarajevskog dr. Enes-ef. Ljevaković, muftija sarajevski.

U nastavku programa prisutni hafizi učili su odlomke iz Kurʼana Časnog, potom je mladi hafiz Osman proučio posljednje sure a nakon toga hafisku dovu proučio je dr. Mustafa-ef. Cerić, reisu-l-ulema IZ u BiH od 1993. do 2012. godine.

Hafisku diplomu hafizu Osmanu Malkiću uručio je dr. Husein-ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Heregovini, koji je čestitao hafizu Osmanu, njegovim roditeljima i Gazi Husrev-begovoj medresi, naglasivši da je svaki hafiz nova vrijednost jer hafizi čuvaju Kurʼan u svojim srcima i djelima a nas Gospodar čuva kroz Kurʼan-i Kerim.

Čestitke ispred Nastavničkog vijeća Gazi Husrev-begove medrese i poklon mladom hafizu uručio je prof. Halim Husić, pomoćnik direktora Gazi Husrev-begove medrese.

Moderator programa bio je Almin Mahmutović, profesor arapskog jezika u Gazi Husrev-begovoj medresi.

Hafiskoj dovi prisustvovao je veliki broj zvaničnika Islamske zajednice, predstavnika kulturnog i javnog života, profesora, odgajatelja i učenika Gazi Husrev-begove medrese. Pored velikog broja džematlija iz Sarajeva, promociji mladog hafiza prisustvovali su prijatelji i musafiri iz džemata Dubrave Gornje, Živinica, Tuzle, Kalesije, Pojska, Zenice, Travnika i drugih naših gradova.

Hafiz Osman Malkić, sin Mensura i Safije, rođen je u Sarajevu 30. augusta 2001. godine. Završio je Osnovnu školu „Edhem Mulabdić“ na Bistriku a mekteb je pohađao kod muallima rahmetli Ibrahim-ef. Husića i Edin-ef. Hamzakadića u Bakarevoj džamiji. Kao učenik 9. razreda, na Petom regionalnom takmičenju iz vjeronauke, za područje Muftiluka sarajevskog, 2016. godine, osvojio je 1. mjesto. Hafiz Osman se upisao u prvi razred Gazi Husrev-begove medrese školske 2016/17. godine, a sada je učenik trećeg razreda. Primjernog je vladanja, i I i II razred završio je odličnim uspjehom sa prosječnom ocjenom 5.0. Hifz je počeo učiti 2017. godine a posljednje stranice naučio je u aprilu 2018. godine, kao učenik 2. razreda Gazi Husrev-begove medrese. Uspješno je položio hifz, učeći dnevno po dva džuzʼa, u periodu od 1. do 15. augusta 2018. godine pred Hafiskom komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u sastavu:

1. Hadži hafiz Ismet-ef. Spahić, predsjednik;
2. Hadži hafiz magistar Mensur-ef. Malkić, član;
3. Hadži hafiz Haso-ef. Popara, član.

Muhaffiz mladog hafiza Osmana bio je njegov otac hafiz Mensur-ef. Malkić koji je kao muhaffiz izveo preko 30 hafiza.

Čestitamo mladom hafizu na stjecanju najčasnije titule!