Vijesti i aktuelnosti

Proučena hafiska dova hafizi Amini Išerić učenici Gazi Husrev-begove medrese

U subotu 29. septembra 2018. godine u Sultan-Fatihovoj Carevoj džamiji proučena je hafiska dova i promovirana je hafiza Amina Išerić, učenica IV razreda Gazi Husrev-begove medrese. Organizatori hafiske dove su bili Medžlis Islamske zajednice Sarajevo i Gazi Husrev-begova medresa.

Na početku programa ašere je proučio hfz. Ismet-ef. Spahić, predsjednik Komisije za polaganje hifza. Nakon proučenog ašereta, prisutnima se obratio, riječima dobrodošlice, imam Careve džamije i muhaffiz hfz. Sadrudin Išerić, a potom, u ulozi organizatora, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sarajevo dr. hfz. Kenan-ef. Musić i direktor Gazi Husrev-begove medrese hfz. mr. Mensur-ef. Malkić. Prigodno obraćanje je imao i muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković.

U nastavku programa prisutni hafizi, među kojima i mlada hafiza Amina, su učili odlomke iz Kur'ana Časnog. Hafisku dovu proučio je muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković. Nakon toga uslijedilo je obraćanje reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazovića koji je čestitao hafizi Amini i njezinoj porodici na ovom velikom uspjehu, te joj uručio diplomu i hediju Rijaseta islamske zajednice u BiH. Poklon ispred Nastavničkog vijeća Gazi Husrev-begove medrese uručio joj je direktor hfz. mr. Mensur-ef. Malkić.

Hafiskoj dovi je prisustvovao veliki broj zvaničnika Islamske zajednice, predstavnika kulturnog i javnog života, profesora Gazi Husrev-begove medrese, kao i veliki broj prijatelja i rodbine porodice Išerić.

Amina Išerić, kćerka hfz. Sadrudina i muallime Sadžide, rođena je 14.01.2001. godine u Islamabadu, Pakistan. Pohađala je osnovnu školu „Vrhbosna“ u Sarajevu. Gazi Husrev-begovu medresu upisuje 2015. godine, a trenutno je četvrti razred. Odlična je učenica od prvog razreda sa prosjekom 5.0

Sufaru je savladala sa pet i po godina pred svojom majkom, a prvu hatmu je završila prije nego što je napunila šest godina. Pohađala je mekteb Sultan Fatihove-Careve džamije, kojeg je predstavljala na mektebskim takmičenjima iz kiraeta na nivou Medžlisa, Muftijstva i Rijaseta, a na kojima je postizala zapažene rezultate: prvo mjesto na nivou Rijaseta mlađi uzrast i treće mjesto kiraet stariji uzrast na nivou Rijaseta.

Hifz je učila polahko, suru po suru, pred svojim muhaffizom i ocem hfz. Sadrudinom Išerićem,  da bi ga okončala 2018. pred komisijom Rijaseta u periodu od 27. 08. do 10. 09. u sastavu h. hfz. Ismet ef.  Spahić, predsjednik, hfz. mr. Mensur ef. Malkić, član, te hfz. Haso ef. Popara, član.

Hafiza Amina je peti hafiz u porodici Išerić i prvi hafiz u porodici Ramić, a ujedno i treći hafiz Škole hifza Kur'ana Časnog MIZ Sarajevo.

Koristimo priliku da još jednom čestitamo našoj hafizi Amini i njezinoj porodici.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+