Vijesti i aktuelnosti

Ekskurzija u Tursku

Učenici četvrtog razreda Gazi Husrev-begove medrese sa svojim profesorima su prethodne sedmice obavili tradicionalnu ekskurziju u Tursku. Putovanje je trajalo sedam dana, sa polazkom u nedjelju 7. oktobra i dolaskom u nedjelju 14. oktobra 2018. godine.

 

I ovogodišnja je ekskurzija, kao i dosadašnje, trajala sedam dana, a sastojala se od 5 dana i noći u Istanbulu i jednog dana provedenog u gradu Bursi. Na put su ove godine išli 94 učenika i učenice u pratnji četiri profesorice i tri profesora. U nedjelju 7.oktobra u popodnevnim satima učenici i profesori Gazi Husrev-begove medrese, uz hair dovu direktora naše škole hfz. mr. Mensur-ef. Malkića, krenuli su iz Sarajeva u Istanbul. Dolazak na odredište u ponedjeljak u popodnevnim satima i smještaj u hotel Hamidije u poznatom kvartu Fatih, a ostatak dana učenici su imali slobodno za smještaj, upoznavanje sa okolinom ili kratak obilazak grada. Hotel u kojem su naši učenici i profesori odsjeli nalazio se u Fatih kvartu, u neposrednoj blizini Šehzade džamije i nedaleko od Fatih džamije, Sulejmanije i Bajazidove džamije.

Drugi dan ekskurzije proveden je u pješačkoj ruti obilaska grada Istanbula i na historijskom času. Predvođeni vodičem naši učenici i profesori su prošli kroz centar starog dijela Istanbula i posjetili Plavu džamiju, Sulejmaniju, Aja Sofiju i Yerebatan Sarnici (podzemni rezervoari za vodu iz rimskog doba).

Treći dan je bio rezervisan za obilazak Istanbula autobusom, posjetu Topkapi sarayu, muzeju „Panorama 1453“, Ejub Sultan džamiji, te krstarenje Bosforom. U obilazku navedenih turističkih i historijskih znamenitosti imali su priliku od vodiča slušati živopisnu historiju tih mjesta i mnoge zanimljivosti, predaje i anegdote koje se vežu za ta mjesta. Koristimo priliku da se zahvalimo Uniji gradova i općina turskog svijeta (TDBB) koji su nam omogućili besplatan ulazak u Yerebatan Sarnici i muzej „Panorama 1453“.

Četvrti dan proveden je u gradu Bursi. Na putu do Burse koja se nalazi oko 170 kilometara južno od Istanbula, u jednom su smjeru naši učenici i profesori imali priliku uživati u vožnji trajektom koja je trajala 40-tak minuta. U Bursi je posjećen vidikovac, Ulu džamija te glavna čaršija i tržnica u tom gradu.

Petak, odnosno peti dan ekskurzije, bio je planiran za slobodne aktivnosti učenika i profesora, a većina njih se u jutarnjim satima zaputila ka velikim istanbulskim trgovačkim centrima gdje su dan proveli u trgovini i šopingu.

U subotu u jutarnjim satima autobusi su se zaputili ka Sarajevu. Na putu kući napravljena je duža pauza u Edirnama, gdje je posjećena džamija Selimija. I nakon duge vožnje, u nedjelju 14. aprila, u jutarnjim satima učenici i profesori su stigli u Sarajevo.

Za planiranje, organizaciju i izvedbu ove ekskurzije, te sve ostalo što je bilo potrebno našim učenicima i profesorima na ekskurziji bila je zadužena turistička agencija „Divan“. Ovim putem se zahvaljujemo agenciji „Divan“ na odličnoj organizaciji i bezrezervnoj podršci koju nam je pružila na ovom putu.

U pratnji učenika išli su profesori:  Mr. Dževad Pleh, vođa puta; Mensur Kerla, Naser Mehmedović, Muška Memišević, Seida Mustafić, hfz. Lejla Fulurija i Džanita Resić.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+