Vijesti i aktuelnosti

Učenici drugog razreda naše škole posjetili Memorijalni centar „Potočari“

U subotu, 15. oktobra 2018., u pratnji razrednika i profesora historije, učenici drugog razreda Gazi Husrev-begove medrese su sa nekoliko drugih sarajevskih škola, u organizaciji Ministarstva za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo, posjetili Memorijalni centar Potočari. Putovanje je bilo edukativnog karaktera, a program putovanja obuhvatao je obilazak Muzeja genocida u Srebrenici, zajedničko gledanje filma koji govori o događajima u Srebrenici u julu 1995., obilazak spomen sobe, kao i posjeta mezarju u Potočarima. Tu su naši učenici, nakon časa historije, zajednički obavili namaz i proučili hatma-dovu koju su, u danima prije puta, zajedno proučili pred duše ubijenih Srebrenice.

Bio je ovo prvi put od 2003. godine, da učenici Gazi Husrev-begove medrese posjetu Memorijanom centru realiziraju u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS jer su to do sada, shodno Godišnjem programu rada, realizirali u organizaciji Škole i po posebnom programu koji su, na osnovu dugogodišnjeg iskustva, pripremili profesori historije u našoj školi. Od 2003. godine niti jedna generacija naših učenika nije završila školu a da nije posjetila Memorijalni centar u Potočarima i odala počast žrtvama genocida. Iz godine u godinu posjete su postajale sve sadržajnije i bogatije kako programom koji im upriliče domaćini u Memorijalnom centru Potočari, tako i onim što učenici i njihovi profesori osmisle i ugrade u svoj program.

Zahvaljujemo se Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo koje je prepoznalo značaj posjete učenika srednjih škola Kantona Sarajevo Memorijalnom centru Potočari uz molbu Allahu, dž.š., da nas pomogne da istrajemo.

Trenutno ste offline. Provjerite internet vezu.