Vijesti i aktuelnosti

Učenici drugog razreda naše škole posjetili Memorijalni centar „Potočari“

U subotu, 15. oktobra 2018., u pratnji razrednika i profesora historije, učenici drugog razreda Gazi Husrev-begove medrese su sa nekoliko drugih sarajevskih škola, u organizaciji Ministarstva za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo, posjetili Memorijalni centar Potočari. Putovanje je bilo edukativnog karaktera, a program putovanja obuhvatao je obilazak Muzeja genocida u Srebrenici, zajedničko gledanje filma koji govori o događajima u Srebrenici u julu 1995., obilazak spomen sobe, kao i posjeta mezarju u Potočarima. Tu su naši učenici, nakon časa historije, zajednički obavili namaz i proučili hatma-dovu koju su, u danima prije puta, zajedno proučili pred duše ubijenih Srebrenice.

Bio je ovo prvi put od 2003. godine, da učenici Gazi Husrev-begove medrese posjetu Memorijanom centru realiziraju u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS jer su to do sada, shodno Godišnjem programu rada, realizirali u organizaciji Škole i po posebnom programu koji su, na osnovu dugogodišnjeg iskustva, pripremili profesori historije u našoj školi. Od 2003. godine niti jedna generacija naših učenika nije završila školu a da nije posjetila Memorijalni centar u Potočarima i odala počast žrtvama genocida. Iz godine u godinu posjete su postajale sve sadržajnije i bogatije kako programom koji im upriliče domaćini u Memorijalnom centru Potočari, tako i onim što učenici i njihovi profesori osmisle i ugrade u svoj program.

Zahvaljujemo se Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo koje je prepoznalo značaj posjete učenika srednjih škola Kantona Sarajevo Memorijalnom centru Potočari uz molbu Allahu, dž.š., da nas pomogne da istrajemo.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+