Vijesti i aktuelnosti

Direktor Gazi Husrev-begove medrese na konferenciji u Kuvajtu

U ponedjeljak i utorak, 19. i 20. novembra 2018. godine, u Kuvajtu je organizirana konferencija na temu „Četvrt stoljeća u službi vakufa“ (1993-2018), pod pokroviteljstvom prestolonasljednika Kuvajta, šejha Nevvafa El-Ahmeda El-Džabira Es-Subaha, a u organizaciji Ministarstva vakufa i Generalnog sekretarijata za vakufe.

Na konferenciji su učestvovali učenjaci i intelektualci iz Kuvajta, Kraljevine Saudijske Arabije, Turske, Egipta, Bahrejna, Emirata, Francuske, Kirgizije i drugih zemalja. Uz brojne delegacije, na konferenciji je bila prisutna i delegacija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u sastavu dr. hfz. Senaid Zajimović, izaslanik Reisu-l-uleme i mr. hfz. Mensur Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese, koji je izlagao na temu „Gazi Husrev-begov vakuf i njegova medresa“.

U svom referatu direktor Malkić je istakao važnost Gazi Husrev-begovog vakufa u nastanku i urbanizaciji Sarajeva, a posebno je govorio o medresi i njenoj historijskoj ulozi za Bošnjake i misiju Islamske zajednice. Direktor Malkić u svom govoru, između ostalog, je kazao: „Čast mi je i zadovoljstvo da vam se mogu obratiti na ovoj konferenciji organizirnoj povodom obilježavanja ovako bitnog jubileja za vas. Koristim priliku da se zahvalim Generalnom sekretarijatu za vakufe Države Kuvajt (El-emanetu-l-amme li-l-evkaf), na čelu sa dr. Muhammed El-Dželahime, na donaciji koju ste izdvojili za Gazi Husrev-begovu medresu sa kojom smo, tokom ljetnog raspusta ove godine, renovirali učionice i kabinete u Medresi i na taj način uslove za nastavni proces učinili boljim i kvalitetnijim. Inače, u protekle tri godine, uz Allahovu pomoć, zatim uz vašu pomoć i pomoć drugih prijatelja, trudili smo se i uspjeli renovirati veći dio ukupnog prostora Gazi Husrev-begove medrese. Danas, nakon gotovo 500 godina, mi govorimo o hajratima Gazi Husrev-bega i to ovdje u Kuvajtu, nadamo se da će nakon pet stoljeća, ako Bog da, neko u Bosni kazivati o našim i vašim hajratima, o hajratima naše braće i sestara iz Kuvajta.“

Delegacija Islamske zajednice u BiH iskoristila je priliku i održala radne sastanke sa pojedincima i predstavnicima institucija s kojima već tradicionalno realizira veliki broj projekata. Prilikom posjeta prenijeli su selame i zahvalnost reisu-l-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića jer je Država Kuvajt veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici Islamske zajednice sastali su se i sa dr. Sanjinom Halimovićem, novim ambasadorom Bosne i Hercegovine u Kuvajtu.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+