Vijesti i aktuelnosti

Akademija za učenike i učenice u povodu obilježavanja 482. godišnjice Gazi Husrev-begove medrese

U četvrtak, 27. decembra 2018. godine, poslije jacija-namaza, u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese upriličena je svečanost povodom Dana škole, na kojoj su dodijeljena priznanja za najuspješnije učenike i učenice, profesore i profesorice u školskoj 2017/2018. godini.

Na samom početku, nakon ašereta koje je proučio hfz. Ahmed Hamidović i himne koju je otpjevao Hor Gazi Husrev-begove medrese  prisutnima se obratio direktor naše škole hfz. mr. Mensur Malkić zahvalivši se profesorima i profesoricama, odgajateljima i odgajateljicama te razrednim starješinama koji su zaslužni za uspjeh svojih učenika. Čestitao je svim učenicima i učenicama, dobitnicima pohvala i nagrada, za postignute rezultate u prošloj školskoj godini. Učenicima i učenicama je poslao poruku o važnosti čuvanja obraza odnosno čuvanja digniteta učenika Gazi Husrev-begove medrese poručivši im da vode računa o svome ponašanju, izgledu, ophođenju i drugim vrijednostima koje treba da krase učenika Medrese. Na kraju obraćanja direktor Malkić je iskoristio priliku da se zahvali hfz. Ammaru Bašiću na angažamanu u Gazi Husrev-begovoj medresi kao profesora akaida i tefsira i poželio mu uspjeh u budućem radu na poslovima pomoćnika glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Moderator programa bio je Hajrudin Mešić, profesor historije i geografije, koji se obratio prisutnim profesorima, odgajateljima i učenicima istaknuvši da historija živi od datuma i sjećanja, a da su datumi lijepa prilika za pravljenje bilansa. Rekao je da će povodom 482. godine kontinuiranog rada Gazi Husrev-begove medrese učenicima i profesorima biti dodijeljeno preko 300 pohvala i nagrada, a da je Gazi Husrev-begova medresa jedna od rijetkih škola koja i na ovakav način vrednuje uspjeh svojih učenika i učenica, profesora i profesorica.

Osmi januar važan je datum, kojeg se moramo sjećati, jer je na taj dan Gazi Husrev-beg, potpisavši vakufnamu, svom divan-katibu (dvorskom pisaru) rekao: “Mevlana, gradnjom Medrese ja želim da Saraj i Bosna postanu mjestom u kojem će učeni ljudi na znanju graditi budućnost zemlje za koju me veže porijeklo mojih predaka.” Njegov jedini zahtjev bio je da Medresu pohađaju razumni i vrijedni učenici, a ne nevaljale neznalice.
U duhu vakufname, uprava škole i Nastavničko vijeće svake godine dodjeljuju nagrade, pohvale i priznanja učenicima i profesorima koji su pokazali najbolje rezultate u prethodnom periodu.

Dodijeljene su nagrade učenicima koji su prethodnu školsku godinu završili odličnim uspjehom i primjernim vladanjem te učenicima bez izostanaka sa nastave. Nagrade učenicima uručivali su njihovi razrednici.

U nastavku programa dodijeljene su i nagrade za sportska takmičenja, koje su uručili profesor i profesorica sporta, Omer Dervišević i Džanita Resić. Nagrađene su učenice naše škole koje su na Sportskim susretima učenica medresa i gimnazija Islamske zajednice u BiH održanim u Travniku  osvojile ukupno drugo mjesto, kao i učenice koje su osvojile značajna pojedinačna mjesta u različitim disciplinama: Emina Sikira, učenica IIc, za osvojeno prvo mjesto u stonom tenisu, Medina Muminović, učenica IIc, za osvojeno prvo mjesto u atletici i Hafsa Brković, učenicu IIId, za osvojeno treće mjesto u šahu.

Nakon njih, nagrade su primili učenici koji su ostvarili odlične rezultate u različitim sportskim disciplinama, na svim nivoima: Vedad Čolaković, učenik IIIa, za osvojeno prvo mjesto u šahu i Muhamed Talić, učenika IVa, za osvojeno prvo mjesto u stonom tenisu na Školskom takmičenju u povodu Dana škole, Harun Kamerić, učenika IIb, za osvojeno treće mjesto na Evropskom takmičenju u karateu.

Nagradu za osvojeno treće mjesto na literarnom konkursu koji je raspisala Matica hrvatska za najbolji literarni rad sarajevskih srednjoškolaca Halimi Delibašić, učenici IIc, uručio je profesor Mirzet Hamzić.

Nagrade za postignuti uspjeh na vanškolskim konkursima za literarne radove uručila je profesorica Maida Ćerimović. Nagrada je uručena Almini Šabanović, učenici IIId odjeljenja, za osvojeno drugo mjesto na literarnom konkursu u okviru Manifestacije Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom. Nagrađena su i tri najbolja rada na  školskom literarnom konkursu u povodu rođenja Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., na temu: Ljubav prema Poslaniku iskazana kroz stihove mevluda, (1. Emira Gibanica, 2. Hamza Ćelović i 3. Ajna Kepić).

Profesorica matematike Jsmina Šečerović-Botonjić uručila je nagrade Vedadu Čolakoviću, učeniku IIIa odjeljenja, za osvojeno 4. mjesto na Kantonalnom takmičenju iz matematike i fizike i plasman na Federalno takmičenje iz fizike.

Nagradu za odlične rezultate na takmičenjima iz kiraeta uručio je profesor kiraeta hfz. Omer Zulić hafizi Dženisi Pleh, učenici IId, za osvojeno treće mjesto na takmičenju u hifzu i tilavetu Kur'ana Časnog u Bosni i Hercegovini u kategoriji hifz 20 džuzeva i za osvojeno prvo mjesto na Regionalnom takmičenju u hifzu i tilavetu Kur'ana Časnog u kategoriji 10 džuzeva, zatim Bilalu Kovačeviću, učeniku IVa, za osvojeno prvo mjesto na takmičenju u hifzu i tilavetu Kur'ana Časnog u Bosni i Hercegovini u kategoriji tilaveta i drugo mjesto na Regionalnom takmičenju u hifzu i tilavetu Kur'ana Časnog u kategoriji tilaveta. Nagradu je dobio i hafiz Bilal Hamidović, učenika Ia, za osvojeno drugo mjesto na Međunarodnom takmičenju učača Kur'ana u Zagrebu u kategoriji hifz 5 džuzeva i treće mjesto na takmičenju u hifzu i tilavetu Kur'ana Časnog u Bosni i Hercegovini u kategoriji hifz 10 džuzeva. Nastavničko vijeće Gazi Husrev-begove medrese pohvalilo je Abdelrahmana Abdel Monema, učenika IIb, za osvojeno treće mjesto na Međunarodnom takmičenju učača Kur'ana u Zagrebu u kategoriji hifz 5 džuzeva i hafiza Ahmeda Hamidovića, učenika IVa, za osvojeno treće mjesto na Takmičenju u hifzu i tilavetu Kur'ana Časnog  u Bosni i Hercegovini u kategoriji hifz 20 džuzeva.

Na svečanosti su nagrađeni i učenici za završen i položen hifz i to: hfz. Amina Išerić i hfz. Osman Malkić.

Dan škole i ove godine, obilježili smo raspisivanjem konkursa za najbolji literarni rad na nivou škole. Tema ovogodišnjeg konkursa bila je Neka svaki dan milost Božija i blagoslov na njega pada. Komisija u sastavu profesor Mirzet Hamzić, predsjednik, profesorica Maida Ćerimović, član i profesor Edin Balta član, odabrala je tri najbolja rada. Predsjednik komisije profesor Mirzet Hamzić proglasio pobjednike konkursa.  Prvo mjesto pripalo je učenici Amini Bećar (IVc), drugo mjesto zauzela je Emira Gibanica (IVc), a treće mjesto je Sumeja Muminović, učenica IId.

Za najuspješnija odjeljenja u učenju i vladanju u školskoj 2017/18. godini proglašena su odjeljenje Ic i Id, sa istom srednjom ocjenom uspjeha 4,65. Razrednica Ic odjeljenja bila je Hedija Jusupović, a Id Jasmina Šečerović-Botonjić. Odgajateljica nagrađenih odjeljenja je Ajla Poturović. Odjeljenje s najmanje izostanaka  je IIc, a njihova razrednica i odgajateljica je Maida Vuković.

Zatim su nagrađeni učenici IIIa odjeljenja koji su pobijedili u školskom kviz-takmičenju. Novčanu nagradu uručila im je predsjednica Udruženja Amina Kahriman

Ove godine Udruženje učenika Gazi Husrev-beg dodijelilo je zahvalnice za pomoć i podršku u radu Udruženja profesorima koordinatorima hfz. Lejli Fulurija i mr. Dževadu Plehu, te direktoru naše škole hfz. mr. Mensuru Malkiću.

Na kraju svečanosti upriličen je kulturno-zabavni program u kojem su učestvovali Armin Muzaferija  u pratnji orkestra, te učenici i učenice Medrese.

 

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+