Vijesti i aktuelnosti

Svečanom akademijom obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U utorak, 26. februara 2018. godine, u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese održana je svečana akademija u povodu obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Svečanoj akademiji su, pored učenica i učenika, prisustvovali direktor hfz. mr. Mensur Malkić, pomoćnici direktora, te  profesori i odgajatelji naše škole.

O značaju 1. marta-Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine prisutnima je govorio gospodin Miro Lazović. Kao član Skupštine R BiH i šef Kluba SDP-a, Miro Lazović je imao značajan doprinos u donošenju Odluke o raspisivanju referenduma za nezavisnost BiH. Kao predsjednik Skupštine R BiH i član mirovne delegacije učestvovao je na svim mirovnim pregovorima o BiH, od Ženeve 1992, Vance-Owenovog i Owen-Stoletnbergovog plana 1993. godine i Washingtonskog sporazuma 1994. godine, kada je stvorena F BiH. Također, bio je i aktivni učesnik bh. delegacije tokom postizanja Daytonskog mirovnog sporazuma u SAD-u 1995. godine. U svim ovim pregovorima zastupao je cjelovitost države i ravnopravnost naroda i građana.

Prvi mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Herecgovine od 1992. godine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana. Bosna i Hercegovina je proglasila svoju nezavisnost 1. marta 1992. godine, a kao odgovor na to, srpske paravojne formacije izvršile su agresiju na suverenu državu Bosnu i Hercegovinu.

Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda, a poslije i drugih svjetskih organizacija. Uprkos agresiji, uspješnim otporom građana Republike Bosne i Hercegovine i zalaganjem Vlade Republike Bosne i Hercegovine za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, BiH je očuvala svoj državnopravni i historijski kontinuitet.

Nakon predavanja, članovi literarno-recitatorske sekcije naše škole izveli su prigodan program.

Koristimo priliku da svim građanima Bosne i Hercegovine, u domovini i svijetu, čestitamo 1. mart-Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.