Vijesti i aktuelnosti

Održano predavanje na temu “Ovisnost o kocki i klađenju”

U srijedu, 10. aprila 2019. godine, u sklopu tribine „Susreti sa…” u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese, upriličeno je predavanje na temu “Ovisnost o kocki i klađenju”. Predavanje je  održao dr. El Harun Selimović.

Predavanje je jedna od aktivnosti u sklopu javne i informativne kampanje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u borbi protiv poroka kockanja. Kampanja se zasniva na islamskom postulatu kocka je zabranjena muslimanima i kocka je veliko društveno zlo. Rijaset je 2019. godinu proglasio godinom borbe protiv pošasti kocke i usvojo Plan i program aktivnosti. Fenomen kockanja ostavlja poseban trag u sferi morala, jer za razllku od drugih poroka (zabrana) poput alkohola i droge, koji se u društvu percipiraju kao nešto sramno i društveno nepoželjno, kockanje se vremenom doživljava kao normalna društvena pojava. Cilj je kroz ovu kampanju dati informacije o vjerskom stavu koji je kockanje označio teškim porokom, velikim grijehom i društvenim zlom. Takoder, neophodno je delegitimizirati kockanje kao pojavu koja se ne može opravdati ni jednim vjerskim učenjem i to uz saradnju sa akademskom i drugim vjerskim zajednicama. U tom kontekstu potrebno je upozoriti na razarajuće posljedice ovisnosti o kockanju, ekonomsko siromašenje pojedinca i porodice, te eroziju moralnih i društvenih vrijednosti i narušavanje međuljudskih odnosa.

Tim povodom, u sklopu kampanje borbe protiv poroka kockanja, Udruženje učenika Gazi Husrev-begove medrese „Gazi Husrev-beg“ je organiziralo predavanje na temu ” Ovisnost o kocki i klađenju” koje je održao dr. El Harun Selimović.

Poslije predavanja prisutni profesori i učenici  imali su priliku postavljati pitanja uvaženom profesoru Selimoviću.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+