Vijesti i aktuelnosti

Hor Gazi Husrev-begove medrese u Čajniču za Lejletu-l-berat

U povodu mubarek noći Lejletul-berat, članovi i članice Hora Gazi Husrev-begove medrese, proučili su mevludski program u petak, 19. aprila, 2019. godine, poslije akšam-namaza u Mir Muhammedovoj džamiji u Čajniču. Ovo je bila i centralna mevludska svečanost za područje Muftijstva goraždanskog.

Riječi dobrodošlice, na početku, uputio je v.d. glavnog imama u Čajniču, Avdo ef. Šišić  podsjetivši džematlije na dugu historiju i kontinuitet rada Gazi Husrev-begove medrese, svojih medresanskih dana i posebne radosti što je Hor Medrese na ovu mubarek noć u Čajniču. Istakao je angažiranost vrijednih i čestitih imama i džematlija koji su se odazvali na mevlud i dolaskom uljepšali ovu mubarek noć.

Kratku pozdravnu riječ uputio je profesor kiraeta i predvodnik Hora Medrese, hfz. Omer-ef. Zulić, iskazavši posebno zadovoljstvo dolaskom Hora u Čajniče. Istakao je ulogu Medrese u odgoju i obrazovanju učenika i učenica koji će nastaviti putem svojih prethodnika i odlučno raditi za dobrobit našega naroda i domovine.

Nakon proučenog Mevludi-šerifa, prisutnim džematlijama obratio se izaslanik muftije goraždanskog, Refik-ef. Čaušević, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje. Podsjetio je na obavezu slijeđenja Poslanika, a.s., i  ljubavi prema njemu na način da volimo Poslanika, a.s., više od bilo koga jer je Poslanik, a.s., preči vjernicima nego oni sami sebi i naš šefadžija na Sudnjem danu.

Na kraju programa, profesoru Medrese i članovima Hora uručene su i prigodne zahvalnice za doprinos i podršku u izvršavanju vjerskih aktivnosti Medžlisa islamske zajednice Čajniče.

Mevludu su prisustvovali brojni imami, džematlije, prijatelji Medrese, koji su svojim prisustvom doprinijeli prelijepoj mevludskoj noći u Čajniču.

U okviru posjete Čajniču, učenici i učenice Medrese obišli su i džamiju Kajseriju u Goraždu i most na Drini, tačnije ratni prijelaz za stanovnike herojskog grada Goražda iz vremena Agresije na našu domovinu.

Neka je mubarek mjesec ša'ban i da dočekamo ramazan! Amin!

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+