Vijesti i aktuelnosti

Gazi Husrev-begova medresa ispratila 469. generaciju maturanata i 37. generaciju maturantica

Svečana akademija povodom ispraćanja 469. generacije maturanata i 37. generacije maturantica održana je u subotu, 27. aprila 2019. godine iza podne-namaza u Begovoj džamiji.

Ovu generaciju svršenika i svršenica Gazi Husrev-begove medrese činio je ukupno 121 učenik, 47 maturanata i 74 maturantice koji su bili raspoređeni u jednom muškom, jednom mješovitom i dva ženska odjeljenja.

Svečanost je počela tradicionalnim defileom maturanata u pratnji roditelja i rodbine, od zgrade ženskog odjeljenja Medrese u ulici Hamdije Kreševljakovića preko pješačkog prelaza na mostu Drvenija, a zatim ulicom Ferhadija do zgrade muškog odjeljenja u ulici Sarači.

U amfiteatru učenicima se obratio direktor Gazi Husrev-begove medrese hfz. mr. Mensur-ef. Malkić koji je tom prilikom čestitao učenicima i učenicama na uspješno završenom školovanju i, između ostalog, poručio im da budu od onih koji će na zlo dobrim uzvraćati. Također, direktor se zahvalio i čestitao i razrednim strješinama, odgajatelju i odgajateljici na uspješno izvedenoj generaciji.

Svečanoj akademiji koja je počela nakon podne-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji među brojnim zvanicama i gostima, prisustvovao je mr. Husein-ef. Smajić, zamjenik reisu-l-uleme; Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e; mr. Vahid-ef. Fazlović, tuzlanski muftija; izaslanici drugih medresa; čelnici Islamske zajednice; profesori i odgajatelji, te roditelji, rodbina i prijatelji maturanata.

Nakon uvodnog ašereta, uslijedile su riječi dobrodošlice od učenika, a potom i direktora hfz. mr. Mensur ef. Malkića koji je istakao uspjehe ove generacije kazavši: Između ostalog, ovu generaciju ćemo pamtiti i po tome što je u njoj hafiz Ahmed Hamidović koji je osvojio prvo mjesto na svjetskom takmičenju u učenju Kur`ana u Mekki, a debatni tim iz ove generacije osvojio je prvo mjesto u debati na državnom nivou i potom imao zapaženo učešće na svjetskom debatnom takmičenju.

Svi oni – osim uspjeha, nagrada, plaketa i pehara koje su donijeli – i sebi i Školi, predstavili su i promovirali Gazi Husrev-begovu medresu na najbolji i najljepši način.

Raduje nas, također, da su i ovogodišnji maturanti i maturantice Gazi Husrev-begove medrese – potvrdili i ispunili – davno izrečenu želju mudrog vakifa – plemenitog Gazi Husrev-bega, želju koju uvijek ponovo ističemo: „da će u Medresi – učiti pametni i marljivi – a ne nemarni i neodgovorni učenici“.

Direktor je čestitao roditeljima, maturantima i maturanticama i podsjetio ih da živimo u vaktu kada je posebno potrebno da obrazovanje i odgoj i nauka i moral – idu zajedno – jedno uz drugo, jer na taj način doprinosimo svom ugledu, te ugledu našeg naroda i naše domovine.

Stoga, učite i trudite se i vodite računa o svojim postupcima! Budite pokorni svome Stvoritelju, činite dobročinstvo sovjim roditeljima i poštujte one koji su vas učili, zaključio je direktor Malkić.

Potom je uslijedila prozivka maturanata i maturantica, te proglašenje učenika i učenice generacije, a ove godine su to hfz. Ahmed Hamidović i Amina Kahriman.

Fond Bošnjaci i BH Telecom već tradicionalno nagrađuju učenika i učenicu generacije. Gospodin Šahin Kerla, direktor Fonda Bošnjaci i gospodin mr. Sedin Kahriman, vršilac dužnosti generalnog direktora BH Telecoma Ahmedu i Amini su uručili prigodne poklone.

Učenicima se obratio i mr. Husein-ef. Smajić, zamjenik reisu-l-uleme, koji je, također, učenicima čestitao na postignutim uspjesima i završenom školovanju u Gazi Husrev-begovoj medresi.

Program je dovom završio profesor Mensur-ef. Kerla, razrednik IV-a odjeljenja.

Članovi kolektiva Gazi Husrev-begove medrese su ponosni što su izveli još jednu jako uspješnu i kvalitetnu generaciju, u kojoj je 58 učenika sa odličnim uspjehom i 3 hafiza Kur`ana Časnog.

Učenicima i učenicama još jednom čestitamo i želimo uspješan nastavak daljnjeg školovanja.

Naser Mehmedović, prof.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+