Vijesti i aktuelnosti

Hor Gazi Husrev-begove medrese na otvaranju Spomen obilježja i šehidskoj dovi ubijenim Bošnjacima zaštićenih zona UN-a, Srebrenice i Žepe i proučena

U subotu, 27. jula 2019. godine u Žepi, otvoreno je Spomen obilježje ubijenim Bošnjacima zaštićenih zona UN-a, Srebrenice i Žepe i proučena Šehidska dova u ”Džamiji šehida Mehmed ef. Hajrića” u Žepi. Šehidska dova je svojevrsno podsjećanje na teške godine kroz koje je prošao bošnjački narod u vrijeme Agresije na našu domovinu. To je i prisjećanje na sve ubijene, očeve i majke, braću i sestre, komšije i prijatelje.

Godišnjici su prisustvovali reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodin Šefik Džaferović, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata gospodin Salko Bukvarević, potpredsjednik Republike Srpske gospodin Ramiz Salkić, goraždanski muftija Remzija-ef. Pitić, predsjednica Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa” gospođa Munira Subašić, kao i brojni predstavnici lokalne vlasti, članova porodica žrtava i udruženja.

Prilikom otkrivanja Spomen obilježja prisutnima se obratio gospodin Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U žepačkoj džamiji proučena je sura Feth i zikr. Članovi Hora Gazi Husrev-begove: Harun Subašić, Asim Zukić, Faris Berbić, Ahmed Šadinlija, Hamza Ćelović i Ferzudin Zulić,  predvođeni profesorom kiraeta, hfz. Omer-ef. Zulićem su proučili nekoliko ilahija.

Prigodno predavanje u ”Džamiji šehida Mehmed ef. Hajrića” održao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, a dovu je proučio goraždanski muftija, Remzija-ef. Pitić.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+