Vijesti i aktuelnosti

Program povodom Jevmi ašure u Gazi Husrev-begovom hanikahu

Gazi Husrev-begova medresa je, i ove godine, upriličila program povodom 10. muharrema – Jevmi ašure u Hanikahu, u ponedjeljak, 09. septembra 2019. godine, poslije ikindija-namaza. Program su izveli učenici i učenice Gazi Husrev-begove medrese, članovi i članice Hora i literarno-recitatorske sekcije.

Slijedeći Poslanikov, a.s., sunnet vjernici Dan ašure provode u postu i prisjećaju se kazivanja o poslanicima: na Dan ašure spašen je Musa, a.s., sa svojim narodom od faraonovog zuluma; Nuhova, a.s., lađa pristala je na brdu Džudijj nakon čega je pripremljeno posebno jelo – ašura;  Junus, a.s., je Allahovom, dž.š., voljom izbavljen iz utrobe ribe. I drugi vjerovjesnici na ovaj dan svjedoče o Allahovoj, dž.š., moći, pomoći i milosti prema vjernicima.

Gost programa i predavač je bio dr. Sead-ef. Seljubac, pomoćnik Muftije tuzlanskog za vjerske poslove i obrazovanje, koji je održao prigodan vazu-nasihat.

Dr. Sead-ef. Seljubac  rođen je 27. aprila. 1958. godine, u Gornjoj Tuzli, općina Tuzla. Tu završava osnovnu školu, a potom Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1977. godine. Otvaranjem Islamskog teološkog fakulteta u Sarajevu postaje studentom prve generacije ovog Fakulteta, a završava ga kao vanredni student 1987. Magistrirao je 2001. na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu a doktorirao 2008. godine iz oblasti tefsira.

Radio je kao odgajatelj u Gazi Husrev-begovoj medresi; imam i vjerskoprosvjetni referent pri Odboru Islamske zajednice Gornja Tuzla. Bio je i profesor u Behram-begovoj medresi te obavljao i funkcije sekretara i pomoćnika direktora Behram-begove medrese. Trenutno radi kao pomoćnik Muftije tuzlanskog za vjerske poslove i obrazovanje. 

Svoje radove objavljivao je, između ostalog, u Preporodu, Zemzemu, Islamskoj misli, Hikmetu, Muallimu, Glasniku, Takvimu

 Preveo je i objavio knjige:

  • Akidetu ’l-muslim (Vjerovanje jednog muslimana) autora Muhammeda el-Gazalija
  • Terbijetuna er-ruhijje, (Naš duhovni odgoj) autora Seida Havve, 
  • Hizbu envari el-hahaiki en-nurijje, (Svjetla nuranijskih istina),
  • a učestvovao je i u velikom projektu prevođenja kapitalnog djela Ebu Hamida el-Gazalija Ihja’u ‘ulumi ’d-din

Objavio je svoje tri autorske knjige:

  • Stazama dobrih i zahvalnih 
  • Allamek el-Bosnevi i Kadi el-Bejdavi i
  • U okrilju vjere.

Programu su pored učenika i gostiju prisustvovali: direktor Gazi Husrev-begove medrese, hfz. dr. Mensur Malkić, pomoćnik direktora za internat, mr. Dževad Pleh, profesori i profesorice.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+