Vijesti i aktuelnosti

Proučena hafiska dova hafizu Arifu Omanoviću svršeniku Gazi Husrev-begove medrese

U srijedu, 11. septembra 2019. godine, u Gazi Husrev-begovoj džamiji, proučena je hafiska dova i u časni naziv Hafizu-l-Kurʼan promoviran je Arif Omanović, svršenik Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Organizatori hafiske dove bili su Gazi Husrev-begova medresa i Medžlis Islamske zajednice Sarajevo.

Hafiz Arif Omanović sin je Nedžada i Mirsade. Rođen je 01. juna 1995. godine u Zenici. Arif je inače iz Ilijaša, gdje je završio osnovnu školu nakon čega upisuje Gazi Husrev-begovu medresu 2010. Ovu školu završava 2014. godine sa odličnim uspjehom. Studira informacione tehnologije. Pored studija angažovan je na poslovima noćnog odgajatelja u Gazi Husrev-begovoj medresi. U Gazi Husrev-begovoj džamiji obavlja dužnost reisu-l-mesebbiha, ili predvodnika učenja zikra i tesbiha. Hifz je učio pred muhaffizom hfz. dr. Mensur-ef. Malkićem, direktorom GHB medrese, koji je kao muhaffiz izveo do sada preko trideset hafiza. U periodu od 12. do 26. juna 2019. godine polagao je hifz pred hafiskom komisijom Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini u sastavu: hafiz Ismet-ef. Spahić, predsjednik, hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, član i hafiz Haso-ef. Popara, a uspješno je položio učeći po dva džuza dnevno. Time je stekao časno zvanje Hafizu-l-Kur'ani-l-Kerimi.

Pored rodbine i prijetelja, hafiskoj dovi je prisustvovao veliki broj zvaničnika Islamske zajednice, predstavnika javnog života, profesora, odgajatelja i učenika Gazi Husrev-begove medrese.

Ispred organizatora, na svečanosti su se obratili dr. hfz. Mensur-ef. Malkić, direktor Medrese i dr. hfz. Kenan-ef. Musić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sarajevo.

U nastavku programa prisutni hafizi, među kojima i hafiz Arif Omanović, učili su odlomke iz Kurʼana Časnog, a nakon toga hafisku dovu proučio je njegov muhaffiz dr. Mensur Malkić.

Hafisku diplomu hafizu Arifu Omanoviću uručio je izaslanik Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Heregovini, muftija sarajevski, prof. dr. Enes Ljevaković, koji je u svom obraćanju govorio o odnosu prema Kurʼanu Časnom. U ime Reisu-l-uleme uputio je čestitke hafizu Arifu, njegovim roditeljima, Gazi Husrev-begovoj medresi, MIZ-e Sarajevo i Muftijstvu sarajevskom.

Čestitke ispred Nastavničkog vijeća Gazi Husrev-begove medrese i poklon mladom hafizu uručio je direktor Gazi Husrev-begove medrese hfz. dr. Mensur Malkić.

Moderator programa bio je Almin Mahmutović, profesor arapskog jezika u Gazi Husrev-begovoj medresi.