Vijesti i aktuelnosti

Uspješno realiziran Projekat „Partnerstvo medresa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini“

U periodu od 28. oktobra do 01. novembra 2019. godine realiziran je Projekat „Partnerstvo medresa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini“ pod pokroviteljstvom Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Projekat podrazumijeva razmjenu učenika i profesora između dvije medrese Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koji će jednu nastavnu sedmicu boraviti u internatu, prisustvovati nastavi i učestvovati u vannastavnim aktivnostima druge medrese.

Na temelju dogovora između direktora Gazi Husrev-begove medrese hfz. dr. Mensur-ef. Malkića i direktor Medrese „Osman ef. Redžović“ mr. Dženana Handžića realizirana je razmjena učenika i profesora između ove dvije medrese u vremenu od 28.10. do 01. 11. 2019. godine i to po 5 (pet) učenica i 5 (pet) učenika trećih razreda. 

Učenici i učenice Gazi Husrev-begove medrese su proveli jednu nastavnu sedmicu u Medresi „Osman ef. Redžović“ u Velikom Čajnu dok su učenici i učenice Medrese „Osman ef. Redžović“ boravili u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu.  

Pored redovnih školskih aktivnosti imali su priliku upoznati se sa kulturno-historijskim znamenitostima na području medrese domaćina. Tako su učenici i učenice Medrese „Osman ef. Redžović“ tokom boravka u Sarajevu imali priliku voziti se žičarom na Trebević, te posjetiti Gazi Husrev-begovu biblioteku, Fakultet islamskih nauka, Studentski centar Islamske zajednice u BiH, Muzej „Alija Izetbegović“ i Šehidsko mezarje Kovači, Despića kuću, Muzej Sarajevo 1878-1918 i Muzej ratnog djetinjstva.

Posljednjeg dana boravka u Gazi Husrev-begovoj medresi direktor hfz. dr. Mensur Malkić sa saradnicima upriličio je prijem za učenice i učenike Medrese „Osman ef. Redžović“ i uručio im prigodne poklone.