Vijesti i aktuelnosti

Učenici i učenice Medrese na Svečanosti povodom Međunarodnog dana arapskog jezika

U četvrtak, 19.12.2019. godine, u prostorijama Filozofskog fakulteta u Sarajevu, upriličena je svečanost povodom Međunarodnog dana arapskog jezika (Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 18. decembar proglašen je Međunarodnim danom arapskog jezika).

Učenici i učenice Medrese na Svečanosti povodom Međunarodnog dana arapskog jezika

Učenici Gazi Husrev-begove medrese, u pratnji profesorice arapskog jezika Hedije Jusupović, prisustvovali su svečanosti koju je organizovao Odsjek za Orijentalnu filologiju,  kojeg uspješno pohađa veliki broj svršenika Medrese. Nakon uvodnih riječi akademika, prof. dr. Esada Durakovića, studenti Odsjeka za Orijentalnu filologiju su bogatim programom predstavili značaj i ulogu arapskog jezika Bosni i Hercegovini i cijelom svijetu te donijeli dašak ljepote pjesničkog izražaja na arapskom jeziku.

Na našim prostorima arapski jezik se izučava od davnina i njegova uloga i značaj su nemjerljivi. U Gazi Husrev- begovoj medresi, arapski jezik se izučava kao prvi strani jezik što ukazuje na njegov značaj te ima važnu ulogu u izučavanju drugih predmeta poput Kiraeta, Hadisa, Tefsira, Fikha, Akaida itd.

Hedija Jusupović, prof.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+