Vijesti i aktuelnosti

Delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke posjetila Gazi Husrev-begovu medresu

U utorak, 21. januara, 2020. godine, u okviru zvanične posjete delegacije Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, upriličena je posjeta i Gazi Husrev-begovoj medresi. Naime, Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke je 2006. godine osnovalo Njemačku konferenciju o islamu (Deutsche Islamkonferenz-DIK) kao stalnu instituciju koja se bavi pitanjem islama i muslimana. Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj je članica ove institucije. Tim povodom, u okviru redovnih posjeta Njemačke konferencije o islamu matičnim državama svojih članica organizirana je i posjeta Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini i njenim ustanovama.

Delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke posjetila Gazi Husrev-begovu medresu

Delegaciju Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke činili su: dr. Markus Kerber, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Njemačke, zadužen za Njemačku konferenciju o islamu; Anja Heugel, lična referentica; Reinhard Busch, šef Referata H I 5 (Njemačka konferencija o islamu); Johannes-Gabriel Goltz, stručni saradnik u Njemačkoj konferenciji o islamu i referent u Referatu H I 5; dr. Klaus Schindel (BMBF, Referent); prof. dr. Bekim Agai (AIWG, Direktor) i Petra Kochendörfer, zamjenica ambasadorice SR Njemačke.

Delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke posjetila Gazi Husrev-begovu medresu U utorak, 21. januara, 2020….

Geplaatst door Gazi Husrev-begova medresa op Dinsdag 21 januari 2020

Pored članova Delegacije, u posjeti Medresi bili su i predstavnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini: dr. Osman Kozlić, muftija za zapadnu Evropu; prof. dr. Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku; dr. Dževada Šuško, šefica odjela za međunarodnu saradnju; Meho Travljanin, predsjednik džemata Berlin i Adem Hasanović, referent muftije za zapadnu Evropu.

Goste su u Gazi Husrev-begovoj medresi primili direktor hfz. dr. Mensur Malkić sa pomoćnicima mr. Dževadom Plehom i Halimom Husićem.

Tokom posjete direktor Malkić predstavio je Medresu kao savremenu srednju školu sa posebnim naglaskom na njen historijat, profil učenika, Nastavni plan i program, vannastavne i druge sadržaje koji se realiziraju u okviru odgojno-obrazovnog procesa. Predstavio je i projekte koje je Medresa realizirala i realizira u saradnji sa ambasadama drugih država u BiH i međunarodnim organizacijama kao što je projekat učenja engleskog jezika (Access) u saradnji sa Ambasadom SAD i projekat „Moje mjesto u Evropi“ u saradnji sa EU.

Gosti su tokom prijema u Medresi imali priliku obići učionice i kabinete u vrijeme nastave.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+