Vijesti i aktuelnosti

Informacija za kandidate za upis u I (prvi) razred Gazi Husrev-begove medrese u školskoj 2020/2021. g.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Opći uslovi za prijavu i upis

Kandidati za upis u JU Gazi Husrev-begovu medresu u školskoj 2020/2021. godini treba da ispunjavaju sljedeće uvjete:

  • da nisu stariji od 18 godina,
  • da su završili završni razred osnovne škole s primjernim vladanjem.

Informacije za prijavu i upis kandidata izvan Kantona Sarajevo

Prijava i upis učenika u prvi razred JU Gazi Husrev-begove medrese u školskoj 2020/2021. godini, koji su osnovnu školu završili izvan Kantona Sarajevo, realizirat će se online, putem službene web-stranice Medrese na jedinstvenom linku: medresasa.edu.ba/upis, u periodu od 1. do 20. juna 2020. godine.

01. juni 2020. godine

Počela je online prijava kandidata za upis u prvi razred JU Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu u školskoj 2020/2021. godini, koji su osnovnu školu završili izvan Kantona Sarajevo. Obrascu za online prijavu možete pristupiti i direktno na: https://forms.gle/xJhrDWuLx8FMbbcf8

Kandidati za upis u JU Gazi Husrev-begovu medresu neće polagati prijemni ispit.

Kandidati koji su hafizi, učenici generacije u osnovnoj školi ili koji su ostvarili odličan uspjeh iz svih nastavnih predmeta i primjerno vladanje u posljednja četiri razreda osnovne škole, uz priložene dokumente kojima potvrđuju svoj status, bit će bodovani s najvećim brojem bodova po svim kriterijima bodovanja i kao takvi odmah primljeni.

Uz aplikaciju za upis u prvi razred svaki kandidat će na odgovarajući način elektronski** (uslikano ili skenirano***) priložiti sljedeće dokumente:

  • svjedodžbu o završenom IX, odnosno završnom razredu osnovne škole,
  • uvjerenje o uspjehu u tri razreda koji prethode završnom razredu osnovne škole,
  • izvod iz matične knjige rođenih,
  • uvjerenja, diplome i priznanja o osvojenim jednom od prva tri mjesta na takmičenjima koja su zvanično organizirana na nivou kantona/regije, entiteta u BiH ili Bosne i Hercegovine, Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i to iz predmeta zastupljenih u nastavnom planu i programu medresa Islamske zajednice u BiH.

Kandidati koji su osnovnu školu završili u inostranstvu obavezni su dostaviti i prijevod navedenih dokumenata na bosanski jezik od strane ovlaštenog sudskog tumača, osim kandidata iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Primljeni kandidati obavezni su preporučenom poštom ili lično dostaviti originalnu dokumentaciju najkasnije osam dana nakon objavljivanja rezultata prijema učenika.

Informacije za prijavu i upis kandidata iz Kantona Sarajevo

Kandidati koji su osnovnu školu završili u Kantonu Sarajevo upisivat će se putem online sistema upisa u skladu s rokovima (15.6. do 22.6.2020. godine) i uslovima koje je propisalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo za sve učenike koji su završili 9. razred u Kantonu Sarajevo u školskoj 2019/2020. godini.

15. juni 2020. godine

Počela je prijava kandidata za upis u prvi razred JU Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu u školskoj 2020/2021. godini za sve učenike koji su završili 9. razred u Kantonu Sarajevo u školskoj 2019/2020. godini, i to putem online sistema upisa u skladu s rokovima (15.6. do 22.6.2020. godine) i uslovima koje je propisalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Prijaviti se možete na: https://www.upis.emis.edu.ba/

Preliminarni rezultati upisa za sve kandidate bit će objavljeni na web-stranici Medrese www.medresasa.edu.ba 22.6.2020. godine, odnosno nakon okončanja online upisa učenika iz Kantona Sarajevo.

Dodatne informacije u vezi s prijavom, prijemom i upisom kandidati mogu dobiti na medresasa.edu.ba/upis ili pozivom na broj telefona: 033/534-888.


Napomene (odnose samo na kandidate za upis u prvi razred JU Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu u školskoj 2020/2021. godini, koji su osnovnu školu završili izvan Kantona Sarajevo):

* Obrazac za prijavu i upis učenika u prvi razred JU Gazi Husrev-begove medrese u školskoj 2020/2021. godini i slanje potrebne dokumentacije možete pronaći OVDJE.

** Prilikom prijave i slanja dokumentacije putem spomenutog obrasca za online prijavu potrebno je da koristite ispravnu i aktivnu ličnu Gmail email adresu. Ukoliko nemate Gmail email adresu, istu možete dobiti (registrovati Google račun) OVDJE.

*** Molimo vas da skenirane i(li) uslikane dokumente dostavljate isključivo u JPG/PNG (slike) ili PDF formatu. Za slikanje/fotografisanje dokumenata možete upotrijebiti i mobilni uređaj, a za skeniranje dokumenata možete koristiti i niz besplatnih mobilnih aplikacija, poput Adobe Scan (Android / iOS), CamScanner (Android / iOS), Microsoft Office Lens – PDF Scanner (Android / iOS)…

**** Ukoliko imate tehničkih poteškoća ili nedoumica, možete nam se obratiti na email adresu admin@medresasa.edu.ba, a mi ćemo se potruditi da vam pomognemo u procesu prijave i slanja potrebne dokumentacije.