Vijesti i aktuelnosti

Predsjedavajući Općinskog vijeća Općine Centar Sejad Đozo posjetio Gazi Husrev-begovu medresu

Predsjedavajući Općinskog vijeća Općine Centar Sejad Đozo posjetio Gazi Husrev-begovu medresu

Predsjedavajući Općinskog vijeća Općine Centar Sejad Đozo zajedno sa predsjednikom Komisije za odnose sa vjerskim zajednicama Hidajetom Porićem posjetio je danas Gazi Husrev-begovu medresu gdje ih je ugostio direktor doc. dr. hfz. Mensur Malkić.

Povod posjete, između ostalog bio je i obilježavanje Dana džamija. Naime, odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 7. maj je proglašen Danom džamija, kada se simbolično obilježava rušenje Ferhadije u Banja Luci, ali i ostalih 613 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih objekata u vlasništvu Islamske zajednice.

Na sastanku je razgovarano o saradnji Općine Centar sa jedinom, ovakvom školom u Bosni i Hercegovini, koja kontinuirano radi skoro pet stoljeća. Gazi Husrev-begovu medresu čine dvije zgrade, muška i ženska sa potrebnim učionicama i kabinetima, kao i prostorom za stanovanje učenika i učenica.

Podsjećamo, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini putem Medžlisa IZ u Sarajevu ranije se obratila Općini Centar sa zahtjevom za zamjenu nekretnina u cilju rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za objekat u kojem je smještena ženska medresa sa upisanim pravom vlasništva u korist Općine Centar.

Predsjedavajući Đozo je upoznao direktora Malkića sa poduzetim aktivnostima kada je u pitanju rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u ovom predmetu, te izrazio uvjerenje da će ovo otvoreno pitanje biti riješeno vrlo brzo, a na obostrano zadovoljstvo.

Direktor Malkić se zahvalio na posjeti kao i na svim poduzetim aktivnostima kada je u pitanju rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za objekat u kojem je smještena ženska medresa.

Foto i tekst: www.centar.ba

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+