Vijesti i aktuelnosti

Direktor Gazi Husrev-begove medrese hfz. mr. Mensur-ef. Malkić član visoke delegacije Rijaseta IZ u BiH koja boravi u posjeti IZ Bošnjaka Sjeverne Amerike

Direktor Gazi Husrev-begove medrese hfz. mr. Mensur-ef. Malkić član je visoke delegacije Rijaseta Islamske zajednice Bosni i Hercegovini koja boravi u posjeti Islamskoj zajednici Bošnjaka u Sjevernoj Americi (ICNAB). Delegaciju predvodi reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, a u njoj se nalaze i šef Kabineta reisu-l-uleme Rifat Fetić i direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Razim-ef. Čolić.

Povodom svečanog otvaranja nove džamije i Bošnjačkog kulturnog centra u džematu Sabur u Atlanti (Lawrencevill, Georgia) koje su sagradili Bošnjaci, u petak navečer, 26. marta 2017. godine, imami ICNAB-a iz cijele Amerike proučili su mevlud a program je vodio Ismet ef. Zejnelović, imam džemata Sabur. Prisutnima se obratio i hfz. mr. Mensur ef. Malkić, član delegacije Rijaseta koji je čestitao Ismetu ef., džematlijama, vakifima, građevinskom odboru kao i svim drugima našim sunarodnjacima i članovima IZ koji su na bilo koji način doprinijeli da se izgradi ova prelijepa džamija i islamski centar.

U subotu, 26. marta 2017. godine, u džematu Sabur u Atlanti (Lawrencevill, Georgia) u Sjedinjenim Američkim Državama, završena je svečanost otvaranja nove džamije i Bošnjačkog kulturnog centra koje su sagradili Bošnjaci okupljeni u Islamskoj zajednici Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB).

Reisu-l-ulema i delegacija Rijaseta prisustvovali su i sjednici Sabora Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi koja je organizirana u novosagrađenom centru. U periodu od 24. do 26. marta 2017. godine Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi održala je svoj redovni godišnji Sabor na kojemu su predstavljeni neki vrlo značajni projekti. Na sjednici je glavni imam ICNAB-a mr. Sabahudin ef. Ćeman prezentirao kratkoročnu i dugoročnu strategiju i plan rada krovne vjerske organizacije Bošnjaka koja izgradnjom infrastrukture i svojim ukupnim društvenim angažmanom postavlja temelje uspješne integracije u američko društvo čuvajući svoj vjerski i nacionalni identitet.

Tom prilikom predstavljen je jedinstven projekat radija BIR, Bosanska hafiska mukabela (BHM), čije izdavanje je direktno podržao Rijaset IZ u BiH, a čiji generalni sponzor je i Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike. Tako je hfz. Muriz-ef. Mešić, jedan od producenata ovog projekta a danas imam u Chicagu, sabornicima prezentovao o kako značajnom projektu je riječ i tom prilikom reisu-l-ulemi Huseinu Kavazoviću, direktoru Gazi Husrev-begove medrese i glavnom imamu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu hfz. mr. Mensuru Malkiću, te glavnom imamu mr. Sabahudinu Ćemanu, kao i oblasnim imamima, uručio po jedan primjerak ovog unikatnog djela kojeg su svojim mekamima istkali bošnjački hafizi.

Bosanska hafiska mukabela

Bosanska hafiska mukabela je audio zapis jednog originalnog i jedinstvenog načina učenja Kur’ana koji se praktikuje tokom mjeseca ramazana samo u Bosni i Hercegovini, a njegova prisutnost i ljepota najfinije je izražena kroz hafiske mukabele u sarajevskim džamijama, prije svega u Gazi Husrev-begovoj i Carevoj džamiji, u čijem akustičnom i duhovnom ambijentu je i sniman ovaj projekat. Kur’an je proučilo 15 istaknutih bosanskohercegovačkih hafiza čije vokalne i tertilske sposobnosti su više puta dokazane, a svaki od njih je to potvrdio osvajanjem prvih mjesta na prestižnim internacionalnim takmičenjima u učenju Kur’ana (hfz. Sulejman Bugari, hfz. Mensur Malkić, hfz. Haris Čorbo, hfz. Nijaz Malagić…).

U subotu, 01. aprila 2017. godine, Bošnjaci u Americi otvorit će još jednu džamiju u džematu Nur u St. Louisu, a i ovoj svečanosti će, također, prisustvovati visoka delegacija Rijaseta Islamske zajednice Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije
Foto: facebook.com/ICNAB/

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+