Vijesti i aktuelnosti

Suze radosnice na licima maturanata iz 1959. godine: Medresa nam je bila putokaz kroz život

“I kada bih se ponovo rodio, opet bih upisao medresu,” kazao je za Anadoliju Ismet ef. Spahić, jedan od maturana Gazi Husrev-begove medrese koji je danas sa kolegama obilježio 55. godišnjicu mature.

Maturanti 412. generacije medrese, danas su se sa suzama radosnicama prisjetili svojih dana u medresi. Safet Botić, jedan od maturanata, kaže, nekada se nije bilo lako školovati, a posebno je bilo teško onima koji su pohađali medresu.

“Živjeli smo tada i školovali se u mnogo težim uslovima. Tada je medresa bila u Dobrovoljačkoj ulici. U to vrijeme vlast je bila drugačija. Imali smo tada strogi internat. Većinom smo bili djeca sa sela, bili smo ‘živi’ i kada smo došli u te zidine bilo nam je jako teško. Roditelji su bili siromašni. Dijete sam  rudara iz Breze, otac je imao desetoro djece, devet sinova. On se žrtvovao i dao dijete u medresu”, suznih očiju govori Safet koji dodaje kako je došao iz Breze da bi vidio svoje nekadašnje kolege:

“Evo ovdje mojih kolega, neobično mi je drago da se sastajemo. Rjeđe se sastajemo, ali osjećam se vrlo radosno, čak neke kolege ne mogu da prepoznam. Neki su u inostranstvu pa ih nisam dugo vidio”.

Ovo je, ističu maturanti dobra prilika da se sretnu sa onima koji žive izvan Bosne i Hercegovine. Abdulaziz Mahmutović, jedan od organizatora današnjeg susreta.

“Zadnji put smo se sastali prije pet godina, kada je bilo 50 godina mature. Sjećam se tih dana, tada se osam godina išlo u medresu. Bilo nas je 28 tada. Sedamnaest nas je živih. Mnogi su umrli, jedan je poginuo od granate u Sarajevu, a drugi u Srebrenici”, prisjeća se Abdulaziz.

Ismet ef. Spahić također se prisjetio onih koji više nisu među živima.

“Otišlo je dosta dobrih momaka. I mi ćemo polako otići za njima. Sa mnogima se viđam gotovo svaki dan ali neki žive podaleko pa se ne viđamo baš često. Osjećam se zadovoljno što nam je Allah omogućio da živim toliko godina”, kaže Spahić i dodaje kako se dani provedeni u medresi nikada ne mogu zaboraviti:

“Davno je to bilo, ali to su bili lijepi dani. Bilo je teško. U prvo vrijeme smo donosili hljeb iz pekare jer nije bilo uslužne službe. Teški su to dani bili. Ložilo se samo u spavaoni, a zime su bile hladne. Jednom su sve česme zaledile. Nikad se nisam pokajao. To su bili sretni dani. Kad bih se ponovo rodio opet bih išao u medresu”, napominje Spahić.

Maturanti će se u sklopu obilježavanja 55. godišnjice mature, družiti u prostorijama medrese, prisjetit će se svojih kolega koji su preselili na ahiret. Predviđen i je i obilazak Vijećnice, obilazak Šehidskog mezarja Kovači, posjeta Hanikahu, te Kuršumliji medresi, piše Anadolija.

Foto: Feđa Krvavac
Izvor: www.klix.ba