Vijesti i aktuelnosti

Vikend kamp programiranja u Gazi Husrev-begovoj medresi

Proteklog vikenda, 20.02. i 21.02.2016. godine, u prostorijama Gazi Husrev-begove medrese organiziran je program kamp – kurs programiranja. Zainteresirani učenici su se u okviru dvodnevne obuke imali priliku upoznati s osnovama programiranja, koje danas postaje sve popularnije i koje nudi velike mogućnosti za profesionalni angažman u IT sektoru.

Instruktori obuke bili su svršenici medrese: Muhamed Huseinbašić (svršenik naše medrese) i Sulejman Sarajlija (svršenik Cazinske medrese), na čiji prijedlog je obuka i organizirana.

U subotu, prvog dana treninga, učenici su imali priliku da se upoznaju s osnovama JavaScript web-programiranja i da nauče prve korake kodiranja u ovom sve popularnijem programskom jeziku.

Drugi dan treninga bio je predviđen za HTML i CSS programske jezike, bez kojih je nezamislivo govoriti o izradi web-stranica. Učenici su s instruktorom prošli kratku obuku, nakon čega su imali priliku demonstrirati usvojeno znanje kreirajući svoju mini web-stranicu.

Polaznici obuke veoma su zadovoljni naučenim, te su izrazili želju da se u skorije vrijeme organizira sličan kamp, gdje bi se upoznali s načinom izrade sve popularnijih android aplikacija.

Uprava Medrese i polaznici obuke zahvaljuju instruktorima što su izdvojili svoje vrijeme i podijelili stručna znanja s našim učenicima, s nadom da će slične aktivnosti biti nastavljene i u narednom periodu.

Naser Mehmedović, prof.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+