Vijesti i aktuelnosti

Centralna manifestacija povodom Lejletul-mi'radža održana u Begovoj džamiji

Gazi Husrev-begova džamija je u utorak, 3. maja, nakon akšam namaza, bila mjesto održavanja Večeri Kur'ana, centralne svečanosti Rijaseta Islamske zajednice u BiH povodom mubarek noći Lejletul-mi'radža, te Dana vakifa.

Organizator ove manifestacije je Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta, u saradnji sa Upravom za vjerske poslove, medresama i fakultetima Islamske zajednice, te u saradnji sa Gazi Husrev-begovim vakufom. U programu je učešće uzelo 11 karija (najboljih učača Kur'ana), koji su predstavljali isto toliko odgojno-obrazovnih institucija IZ – 4 fakulteta (Sarajevo, Zenica, Bihać, Novi Pazar) i 7 medresa (Sarajevo, Tuzla, Travnik, Mostar, Cazin, Novi Pazar, Visoko). Gazi Husrev-begovu medresu predstavljao je Mirza Ganić, njen svršenik.

Na samom početku prisutnima se obratio domaćin, prvi imam Begove džamije, hfz. mr. Mensur ef. Malkić. Džamija je bila do kraja ispunjena, a svi oni koji su došli su mogli uživati u prelijepim glasovima i dirljivom učenju mladih učača Kur'ana, te u nadahnutom obraćanju dekana Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, prof. dr. Zuhdije Hasanovića. On je podsjetio na važnost našeg povjerenja u Gospodara kada dođu teški trenuci, baš kao što nas je naučio Muhammed, alejhisselam, koji je nakon velikih gubitaka i iskušenja bio počašćen mi'radžom – odlaskom u više nebeske sfere. Ovo je bila svojevrsna prilika i za promociju svih ovih odgojno-obrazovnih institucija, tako da su ispred džamije bili postavljeni štandovi na kojima su se mogli naći materijali i sve informacije o našim medresama i fakulteta.

Iako kišovito, lijepo mubarek večer završeno je klanjanjem jacije namaza i dovom Allahu Uzvišenom da noć mi'radža bude naš stalni podsjetnik na to da nakon teškoće dolazi olakšanje.

hfz. Ammar Bašić

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+