Vijesti i aktuelnosti

Hor Gazi Husrev-begove medrese učestvovao na svečanom programu otvorenja džamije Ferhadije u Banjoj Luci

U subotu, 7. maja 2016. godine, nakon 23 godine od rušenja i 15 godina obnove, džamija Ferhadija u Banjoj Luci ponovo je na svom mjestu, u raskoši i ljepoti kojom je vijekovima krasila grad Banju Luku i ovaj dio Evrope i svijeta. U organizaciji Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muftijstva banjalučkog, upriličena je svečanost ponovnog otvorenja džamije Ferhadije.

Svečanosti su prisustvovali brojni zvaničnici iz vjerskog, kulturnog i političkog života Bosne i Hercegovine, međunarodne zajednice i prijatelja naše domovine širom svijeta. Također, mnogi muslimani i muslimanke uz druge goste iz bližih i dalekih mjesta, došli su da svojim prisustvom uveličaju ovaj veliki dan za Banju Luku i našu domovinu.

Svečanost otvorenja Ferhadije imala je raznovrsne programe i prije samog otvaranja džamije na dan 7. maja. U realizaciji nekoliko programa aktivno učešće uzeli su profesori, učenici i svršenici Gazi Husrev-begove medrese, na čelu sa direktorom, hfz. mr. Mensurom Malkićem, te profesorom hfz. Omerom Zulićem, voditeljem horske sekcije Medrese.

Poseban doprinos i pečat svesrdnoj angažovanosti učenika i svršenika, dalo je učešće hora Gazi Husrev-begove medrese na završnoj ceremoniji otvorenja Ferhadije, 7. maja, kroz učenje tekbira, ilahija i kasida. Na ovaj način, članovi hora Medrese doprinijeli su ugodnoj atmosferi i dobrom raspoloženju svih posjetilaca.

Zahvaljujemo svima koji su Gazi Husrev-begovoj medresi odlučili povjeriti učešće i realizaciju ovog dijela programa.

Bila nam je čast i zadovoljstvo sudjelovati, na što smo, itekako, ponosni.

hfz. Omer Zulić

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+