Vijesti i aktuelnosti

Hor Gazi Husrev-begove medrese učestvovao na Koncertu ilahija i kasida u Bugojnu u okviru manifestacije “506. dani Ajvatovice”

U subotu, 21. maja 2016. godine, u okviru „506. dana Ajvatovice” održan je predramazanski Koncert ilahija i kasida u izvođenju horova medresa IZ-a u Bosni i Hercegovini i Sandžaku. Koncert je održan u prepunoj dvorani Kulturno sportskog centra Bugojno u prisustvu uvaženih predstavnika Rijaseta islamske zajednice, Muftijstva travničkog, velikog broja imama i drugih gostiju iz kulturnog, javnog i političkog života.

Posjetiocima koncerta ovom prilikom obratili su se svojim izlaganjima:  mr. Nusret ef. Abdibegović – izaslanik Reis ul-Uleme, dr. Ahmed ef. Adilović, – muftija travnički i predsjednik Organizacionog odbora „506. dana Ajvatovice”, mr. Dževdet ef. Šošić – direktor Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku i Hasan Ajkunić – načelnik općine Bugojno.

Koncert ilahija i kasida učenjem Kur'ana, otvorio je hfz. Omer ef. Zulić, profesor kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. U nastavku programa učešće su uzeli članovi horova svih medresa sa područja Bosne i Hercegovine i Sandžaka. Između ostalih učesnika, članovi i članice hora Gazi Husrev-begove medrese predstavili su se na ovom važnom događaju učenjem dvije ilahije, O, zefire i Teku rajski potoci, uz podršku glasova vjerne bugojanske publike.

Koncert ilahija i kasida bio je i svojevrsni način predstavljanja naših medresa gdje su gosti svih uzrasta, djeca, omladina i njihovi roditelji, imali priliku da kroz nastupe horova kao i video snimke i tekst koji su slušali, ukratko upoznaju historijat i način rada naših najvažnijih odgojno-obrazovnih ustanova.

Ovim koncertom napravljen je iskorak gdje će se kroz naredne godine, nastojati na jedan prefinjen način, našom domovinom pronositi riječ o medresama i radu vrijednom pažnje, na koji kao zajednica i narod možemo biti ponosni.

 

Više fotografija pogledajte u Facebook galeriji stranice “Bugojno”:

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+