Vijesti i aktuelnosti

Učenik Gazi Husrev-begove medrese osvojio 1. mjesto na Međunarodnom takmičenju učača Kur'ana

U petak (30. septembra 2016. g.) i subotu (01. oktobra 2016. g.), u Islamskom centru u Zagrebu, u organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i Medžlisa Islamske zajednice Zagreb, pod pokroviteljstvom Svjetske organizacije za hifz iz Džedde (Kraljevina Saudijska Arabija), Ministarstva vakufa države Katar i Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u Sarajevu, održano je 23. Međunarodno takmičenje učača Kur'ana.

Na takmičenju je učestvovao 61 takmičar iz 46 zemalja koji su se takmičili u 4 kategorije:

  1. Hifz cijelog Kur'ana,
  2. Hifz 15 džuzeva,
  3. Hifz 5 džuzeva,
  4. Tilavet – melodično učenje Kur'ana.

Najbolji u kategoriji Hifz 15 džuzeva Kur'ana bio je hafiz Ahmed Hamidović iz Sarajeva.

Hafiz Ahmed Hamidović
Hafiz Ahmed Hamidović

Hafiz Ahmed Hamidović, sin Hamida i Maide, rođen 29. juna 2000. godine u Sarajevu, odličan je učenik drugog razreda Gazi Husrev-begove medrese. Hifz je položio pred Hafiskom komisijom Rijaseta IZ-e, 2014. godine, sa četrnaest godina, u to doba kao najmlađi bosanskohercegovački hafiz. Kur'an-i kerim je učio pred hafizima: Sabihom Hasković-Kapo, Sadikom Ammarom i Alijom Rahmanom ali najveću podršku imao je i ima od svoje porodice od oca Hamida i majke Maide, koja je svršenica Gazi Husrev-begove medrese i koja je ustrajna u preslušavanju svoga sina Ahmeda.

Čestitamo hafizu Ahmedu, njegovim roditeljima i muhaffizima, učenicima i kolektivu Gazi Husrev-begove medrese koji, sa ovim velikim uspjehom hafiza Ahmeda, uđoše u 1438. h.g.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+