Vijesti i aktuelnosti

Predramazansko savjetovanje za učenike medrese

U četvrtak, 18. maja 2017. godine, poslije podne-namaza, u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese upriličeno je savjetovanje za učenike trećih razreda Gazi Husrev-begove medrese koji će ove godine obaviti ramazansku praksu u jednom od bosanskohercegovačkih džemata. Na ovogodišnjem savjetovanju učenicima se obratio mr. hfz. Mensur Malkić, direktor Medrese, ukazavši na ljepote i draži koje sa sobom nosi ramazanska praksa te upozorio učenike da budu čestiti i odgovorni prema preuzetom emanetu imameta, vaza i da'veta, da uvijek imaju na umu da ih Dragi Allah gleda i da paze na svoje ponašanje, da čuvaju svoj obraz, čast i ugled i da će na taj način čuvati ugled Gazi Husrev-begove medrese.

Također ih je posavjetovao da paze na čistoću i odijevanje, pravilno učenje Kurʼana (kiraet), da paze na taʻdili erkan pri obavljanju namaza.

Pored brojnih praktičnih savjeta Direktor je svim učenicima uručio knjigu „Ramazanski vazovi iz Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu“ koju mogu koristiti u pripremanju vazova jer su, uz pravilno i lijepo učenje Kur'ana, vazovi nezaobilazni dio ramazanskih ibadeta. Učenicima je ove knjige donirao Gazi Husrev-begov vakuf na čelu sa mutevelijom gosp. Mustafom Vatrenjakom, na čemu se srdačno zahvaljujemo.

Savjetovanje je završeno podjelom rješenja učenicima sa rasporedom medžlisa i džemata u kojima će učenici obaviti ovogodišnju ramazansku praksu. Rješenja im je uručio mr. Dževad Pleh, pomoćnik direktora za internat, koji je posavjetovao učenike da budu tačni pri izvršavanju svakodnevnih obaveza i napomenuo da su po povratku sa prakse dužni podnijeti izvještaj Gazi Husrev-begovoj medresi.

Softama koji će ovog ramazana stjecati praksu želimo da što lakše ispune preuzeti emanet.

Ramazan-i šerif mubarek olsun!