Vijesti i aktuelnosti

Vikend ekskurzija učenika i profesora Gazi Husrev-begove medrese u Sloveniju

Gazi Husrev-begova medresa je i u ovoj školskoj godini organizirala nagradno putovanje za učenike i učenice koji su u prošloj školskoj godini ostvarili zapažene rezultate u vannastavnim aktivnostima: rad u redakcijama đaćkog lista „Zemzem“ i radio emisije „Moja medresa“, rad u debatnoj, horskoj, recitatorskoj, dramskoj sekciji, kao i za učenike koji su učestvovali u pripremi i realizaciji svečanih programa naše škole.

Do sada su, ovim povodom, posjećene medrese u Novom Pazaru, Podgorici, Skopju, Prištini, Cazinu, kao i Islamski pedagoški fakultet u Bihaću. Pretprošle godine posjetili smo Islamski centar u Rijeci i Zagrebu, a prošle Skadar, Tiranu i Drač u Albaniji.

Ove godine, u subotu i nedjelju, 17. i 18. marta 2018. godine 64 učenika i 12 profesora Gazi Husrev-begove medrese posjetili su Ljubljanu i Bled u Sloveniji. Tokom posjete obišli su Islamski centar u izgradnji u Ljubljani, kao i centar Grada i veliki trgovački centar BTC gdje su im domaćini bili Kenan Alibabić, učenik drugog razreda i Elma Bošnjak, svršenica naše škole, koji žive u Ljubljani. Drugog dana su obišli turističko-rekreativni kompleks Bledskog jezera udaljen pedesetak kilometara od Ljubljane nakon čega su se zaputili prema Sarajevu.

Uprkos hladnom i kišovitom vremenu grupa je bila vrlo raspoložena za putovanje, a veliki broj profesora i učenika izrazili su zadovoljstvo zbog putovanja i svega što su vidjeli i doživjeli.

Zahvaljujemo se osoblju turističke agencije Biss tours na ugodnoj vožnji i svima ostalim koji su nam pomogli i sudjelovali u našem druženju.