Vijesti i aktuelnosti

Hor Gazi Husrev-begove medrese na Centralnoj mevludskoj svečanosti Rijaseta

Na Dan Mevluda – rođenja Poslanika, a.s., 12. rebiu-l-evvela 1440. h.g./20. novembra 2018. godine, Hor Gazi Husrev-begove medrese, na čelu sa profesorom hfz. Omer-ef. Zulićem, zajedno sa imamima Medžlisa IZ-a Sarajevo i gostima iz Republike Turske proučili su mevludski program u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, poslije podne-namaza.

Uz selam i riječi tople dobrodošlice, na početku programa, prisutnim džematlijama obratio se drugi imam Gazi Husrev-begove džamije, hfz. mr. Salih-ef. Halilović nakon kojeg je nekoliko riječi prisutnima uputio i glavni imam Medžlisa IZ-a Sarajevo, hfz. dr. Kenan-ef. Musić.

Već nekoliko godina Horu Medrese ukazuje se povjerenje za učešće u realizaciji Centralne mevludske svečanosti Rijaseta Islamske zajednice u BiH, što nam čini posebno zadovoljstvo. Učenje mevluda i poučavanje učenika je naša obaveza i zadatak kojeg pred sebe stavljamo i na tom putu ustrajavamo. Brojne džematlije u Begovoj džamiji, svojim prisustvom, uveličali su ovu svečanost i time posvjedočili neizmjernu ljubav prema Poslaniku, a.s., svome uzoru i učitelju.

Mevludskom programu prisustvovao je i Hasan Atli, ataše za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske u našoj domovini, te generalni sekretar Evro-azijskog vijeća za fetve i član visokog vjerskog vijeća Diyaneta prof. dr. Ahmet Yaman koji je u svom obraćanju prenio selame od predsjednika Dijaneta dr. Ali Erbaša, kao i vjernika iz grada Konye.

Vazu-nasihat u prelijepom ambijentu Gazi Husrev-begove džamije, održao je muftija goraždanski, Remzija-ef. Pitić. Muftija je govorio o ljudskoj prirodi Poslanika, a.s., ”zemaljskom čovjeku”, njegovim moralnim vrijednostima, a zatim podsjetio na upute i savjete koji su za nas  istina i koje moramo nastojati raditi kako bismo bili od istinskih sljedbenika našeg časnog Resulullaha.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+