Vijesti i aktuelnosti

Održane radionice za učenike i roditelje JU Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu

U periodu od 05. novembra do 12. decembra 2019. godine u JU Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu održano je 18 radionica za učenike i roditelje. Riječ je o aktivnostima u okviru projekta „Jačanje sposobnosti učenika medresa za suprostavljanje nasilnom ekstremizmu u bosanskohercegovačkom društvu“ koji implementira Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (Uprava za Vanjske poslove i dijasporu) i podržava Ambasada Njemačke u Bosni i Hercegovini. Nosioci ovih aktivnosti i koordinatori projekta ispred JU Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu bili su profesori Mensur Kerla, Selma Ćerimagić i Naser Mehmedović. 

U radionicama je učestvovalo preko 100 učenika i učenica iz svih razreda i odjeljenja JU Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Radionice su veoma uspješno realizovane, a učesnici radionica izrazili su zadovoljstvo učešćem u ovim interaktivnim radionicama, kao i želju da sličnih radionica bude i u narednom periodu i da još više učenika i roditelja bude uključeno u iste.

U navedenom periodu koordinator i voditelj radionica Mensur Kerla, profesor “Tefsira” i “Povijesti islama”, održao je pet radionica za učenike i učenice o temi “Sigurnost mladih u digitalnom okruženju” i jednu radionicu za roditelje o temi “Podrška/ohrabrivanje”. Selma Ćerimagić, profesorica “Historije” i “Demokratije i ljudskih prava”, vodila je šest radionica za učenike i učenice. Učešće u interaktivnim radionicama, o temama “Nenasilna komunikacija” i “Empatija” uzela su 102 učenika JU Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Naser Mehmedović, profesor “Sociologije” i odgajatelj, (pred)vodio je šest radionica, od kojih je pet bilo za učenike i učenice od prvog do četvrtog razreda, a jedna za roditelje učenika. Teme interaktivnih radionica za učenike i učenice bile su „Aktivno slušanje“ i „Asertivnost“.

Nekim radionicama prisustvovali su Melika Arifhodžić, Muhamed Jugo i Medina Mehmedović Mulalić, predstavnici i saradnici Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, zatim Seid Eminović, šef odjela za srednje obrazovanje pri Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te Valdet Peštalić, trener/konsultant s dugogodišnjim iskustvom u oblasti organizacionog i institucionalnog menadžmenta, upravljanja ljudskim resursima, nenasilne komunikacije.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+